Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Blahodárný spánek

Kvalitní spánek je v našem životě velmi důležitý. Nejenom, že si odpočineme a nebudeme mít kruhy pod očima, spánek má také spoustu zdravotních výhod.

Pokud si dopřejeme kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, budeme hned v dobré fyzické i psychické kondici. Každý z nás potřebuje spát různou dobu, většina dospělých však spí šest až osm hodin denně. Lékaři dnes objevují stále nové a nové zdravotní výhody spánku. Pojďme se podívat na některé z nich.

Kvalitní spánek prokazatelně zlepšuje paměť. Během spánku totiž jenom nepřestaneme myslet a necháme svůj mozek odpočívat, jak by se mohlo zdát. Naše paměť je při spánku zaneprázdněná, dochází k upevňování našich vzpomínek a procvičených dovedností, které jsme se během dne naučili. Odborně se tomuto procesu říká konsolidace. Kvůli tomuto procesu doporučují odborníci věnovat se například učení poté, co se dobře vyspíme.

Kvalitním spánkem si také prodloužíte život. Vědci zjistili, že příliš krátký nebo naopak příliš dlouhý spánek  náš život zbytečně zkracuje. Odborná studie z roku 2010 ukazuje, že ženy ve věku 50 až 79 let si zkracovaly život, pokud spály méně než pět hodin, nebo více než šest a půl hodiny.

Kromě délky života ovlivňuje spánek i jeho kvalitu. Zkrátka čím lepší je váš spánek, tím lepší bude i váš život.

magazin.cz

 

Pokud si dopřejete kvalitní spánek, zamezíte vzniku zánětu ve vašem těle. Záněty spojují lékaři s onemocněním srdce, s mrtvicí, cukrovkou, artritidou a předčasnými známkami stárnutí. Podle výzkumu by lidé měli spát minimálně šest hodin za noc, jinak se v jejich těle značně zvýší počet zánětlivých bílkovin. V roce 2010 byla prováděna studie, při které byly zkoumány hodnoty bílkovin v lidském těle, které zvyšují riziko infarktu. Hodnoty těchto bílkovin byly vyšší u lidí, kteří spali šest a méně hodin denně.

Chybí vám kreativita? Tak se pořádně vyspěte! Spánek vaši kreativitu podpoří. Po kvalitním spánku tak můžete vzít do ruky štětce a postavit se k malířskému stojanu, nebo začít třeba psát. Při spánku totiž nedochází pouze upevňování našich vzpomínek, ale také k jejich reorganizaci a restrukturizaci. To vše vede k lepší kreativitě. K té také přispívá zesílení emoční paměti, k čemuž dochází také během spánku.

Vědci ze Stanfordovy univerzity zase zjistili, že spánek může sportovcům pomoci k vítězství. Při dostatečně dlouhém a kvalitním spánku budou sportovci  výkonnější. Odborníci zkoumali tým hráčů fotbalu ze střední školy. Fotbalisté spali nejméně deset hodin denně po dobu sedmi až osmi týdnů. Po této době se zlepšil jejich čas ve sprintu, měli lepší výdrž a netrpěli tak často pocit únavy. Během dalších studií byl zjištěn stejný výsledek také u plavců a hráčů tenisu.

magazin.cz

 

Studenti, pozor! Kvalitní spánek má také vliv na prospěch ve škole. Vědecké studie z roku 2010 ukazují, že žáci a studenti trpící nedostatkem spánku mají problémy se soustředěním a učením. To se projevilo na jejich prospěchu, známky měli horší než jejich spolužáci, kteří měli kvalitní spánek. Lékaři se shodují na tom, že těžká a opakovaná spánková deprivace prokazatelně poškozuje schopnost učit se.

Pokud chcete mít dobrou postavu, nemusíte ještě nutně držet dietu. Spánek vám totiž podle vědců z Chicaga dokáže udržet zdravou hmotnost. Během studie přišli odborníci na to, že lidé, kteří měli dostatek spánku, zhubli hlavně tuk. Lidé, kteří více drželi dietu, ale moc nespali, ztratili hlavně svalovou hmotu a také se cítili více hladoví.

Jste ve stresu? Tak to se pořádně vyspěte! Stres je podle lékařů prakticky to samé, co nedostatek spánku. Obojí může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a kardiovaskulárním onemocněním.

Spánkem můžete bojovat také proti depresím. Podle lékařů se deprese neobjeví, pokud spíte kvalitním a dostatečně dlouhým spánkem. Nedostatek spánku však může deprese způsobit.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!