Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Staňte se mistry v pískání!

Umíte si pořádně písknout? Tak to předveďte na světovém mistrovství světa v pískání v Louisburgu v Severní Karolíně!

Pískáte si doma? Pískáte si v práci? Pískáte si ve městě? A máte pocit, že vám to jde? Možná, že byste se mohli propískat i na světovou špičku v této disciplíně... Mezinárodní festival v pískání se pořádá už čtyřicátým rokem v americkém Louisburgu a účastní se ho zhruba šedesátka soutěžících z celého světa. Ale pozor, pokud čekáte recesi, budete zklamáni. Zdejší atmosféra je skoro tak adrenalinová, jako při olympijských hrách.

 

Soutěžící sází na ledovou vodu

Každý soutěžící musí splňovat pravidla. Například 24 hodin před nástupem před porotu drží zákaz líbání. Proč? Protože polibky údajně ústa změkčují a jsou pak hůře tvárné. Naopak, mezi žádoucí povzbuzovadla patří ledová voda. Tu si místní písklouni dopřávají po douškách bezprostředně před tím, než vyjdou na scénu.

 

Rebelka z Japonska píská nejlíp

Mezi největší šampiony v pískání patří ve své věkové kategorii čtrnáctiletá Marina Kato z Japonska, která si svůj pískací šmrnc vypilovala doma při domácích pracech a uklízení. Kato je ale mezi Japonkami výjimkou. Ženy v zemi vycházejícího slunce totiž berou pískání za mužskou záležitost a je pro ně tabu. Kato je zajímavá tím, že hraje v hudební skupině, která navazuje na starou japonskou tradici, kdy umělci používají své tělo jako hudební nástroj. Pískání je tedy v tomto případě naprosto běžnou součástí těchto show.

 

Pískněte si klasiku

Pískání obecně bylo populární na celéms větě zejména ve čtyřicátých letech minulého století. Dnes od tohoto zvyku mnozí ustoupili. Pořadatelé Mezinárodní soutěže v pískání se snaží na tuto dovednost upozornit a zároveň motivovat lidi, aby se k ní vrátili a dovedli ji k dokonalosti. Soutěžící Mistrovství světa v pískání v Louisburgu nejsou žádná ořezávátka a dokáží bravurdně odpískat různé popové šlágry včetně známých kusů z klasické hudby.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!