Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Breakdance / foto: shutterstock

Taneční šílenosti, které ovládly svět

Masové tance, které zaplavily celý svět, většinou začínaly jako iniciativa několika jedinců, jež se pro svou nápaditost, jednoduchost a zábavnost rozšířila mezi široké vrstvy.

Ze zprvu nekontrolovaného a ničím nesvázaného živelného poskakování se dříve či později vyvinuly tance s propracovanou choreografií. Tam, kde se to nepovedlo, taneční vzplanutí zanikla stejně rychle jako se objevila, zejména s příchodem nové konkurence.

Macarena
Kdo by neznal fenomenální Macarenu? Snad každému, kdo měl v roce 1996 uši na správném místě a nebyl zavřený ve válečném krytu, je tato melodie a na ní navázaný tanec notoricky známý. A když se tento španělský song od skupiny Los del Rio někde rozehrál, mohli jste se spolehnout, že se poblíž brzy sešikují lidé do několika řad a začnou předvádět známé pohyby: ruce nahoru, dlaně nahoru, dotknout se ramen, sesutí rukou na boky, otočka a správně vyřknuté „Hey Macarena“. A o tom to celé bylo.

Charleston
V době americké prohibice (dvacátá a třicátá léta minulého století) se stal Charleston symbolem ženské emancipace. Mladé, hezké, cigarety kouřící dívky tancovaly na tu dobu neuvěřitelně vyzývavým způsobem. Poskakování a rozhazování rukou i nohou za tónů rytmického jazzu brzy začalo lákat i vyšší společnost.

Robot
Styl „robot“ se v osmdesátých letech vyvinul z breakdance. Jde o iluzivní tanec opírající se o předvádění pohybů humanoidního robota. To znamená sérii táhlých, tuhých či sekaných kreací, vždy ukončených jakýmsi zastavením. Tanečníci chtějí docílit netradičního vyznění mezi každým svým pohybem a muzikou. S robotickým stylem koketovali Michael Jackson i James Brown, na různých diskotékách je ale stále k vidění.

Twist
Možná ještě větším hitem než Macarena v devadesátých byl Twist v šedesátých letech. Nehledě na to, že jeho odkaz přetrval dodnes. Chubby Checker ho postavil na návykovém singlu Hanka Ballarda a položil tak základy globálnímu šílenství, jemuž skvěle nahrávala tehdejší uvolněná atmosféra a sexuální revoluce. Twist byl ale také prvním důležitým tancem, ve kterém se tančící pár navzájem nedotýkal. Dnes existuje celá řada variací, například floridský či španělský Twist.

Jakým stylem tancujete vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 241