Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak správně cvičit, trénovat a posilovat

Posilování a cvičení by mělo být rozdílné u žen, mužů a dětí. Tvar lidského těla je určen poměrem kosterních svalů a tělesného tuku. Pokud je v našem těle méně svalstva a více podkožního tuku, bude naše postava vypadat neforem

U mužů se objevuje hlavně problém ukládání podkožního tuku v oblasti břicha, u žen k tomu dochází zase na bocích, nohou a hýždích.

 

Cvičení pro ženy

Ženy mají na rozdíl od mužů menší množství svalstva a širší pánev. Jejich tělo je však mnohem ohebnější než to mužské. Když se ženy začnou intenzivně věnovat nějakému sportu, svalové přírůstky jsou zhruba o deset procent větší než u jedinců mužského pohlaví.

Adaptace mužského a ženského organismu na zátěž se značně liší. Pro dámy je posilování a cvičení v podstatě něčím novým, což jejich tělo pozitivně přijme. Z tohoto důvodu jsou ženy v oblasti cvičení vytrvalejší a pečlivější než muži. Pravidelným pohybem pak mohou docílit redukci váhy.

 

magazin.cz

 

Pro ženy je vhodné posilování lopatkových svalů a svalů na vnitřní straně paží. Tyto svaly jsou totiž často namáhány a také ze stresu mohou bolet či tuhnout. Protože osoby ženského pohlaví mnohdy trpí silnými migrénami, je dobré pravidelně protahovat ohybače hlavy, což může zabránit bolestem hlavy. Ženy by měly mít posílené a zpevněné svaly v oblasti pánve. Pokud tomu tak není, hrozí problémy při sexu či gynekologické potíže, jako je třeba bolestivá menstruace.

 

Cvičení pro muže

U mužů dochází k nárůstu svalstva hlavně v horní polovině těla. Při pravidelném a správném posilování se začnou formovat svaly na pažích a prsou. Během cvičení muži oproti ženám neztrácejí tolik nadbytečná kila, ale narůstá jim svalová hmota.

Jaké partie by měli muži posilovat? Hlavně zádové a břišní svalstvo, aby se vyhnuli špatnému držení těla. U mužů se vyskytuje riziko vzniku onemocnění oběhové soustavy, proto je vhodné dávat si pozor na rovnoměrné rozložení zátěže při popisování. Tak se vyhnou vzniku kardiovaskulárních chorob.

Muži při cvičení dělají velmi často jednu velkou chybu, a to když intenzivně posilují jenom jednu část těla. Tento problém se objevuje nejčastěji u posilování bicepsů. Podle trenérů je zbytečné a hlavně nevhodné zatěžovat pouze jednu svalovou oblast.

 

magazin.cz

 

Cvičení u dětí

Svaly se u dětí formují postupně spolu s místem a sílením celého těla. Aby se svaly správným způsobem rozvíjely, je nutné dbát na správné držení těla dítěte. Každá pohybová aktivita by měla v ideálním případě způsobit vyvážený a rovnoměrný rozvoj svalstva.

Velkým problémem dnešní moderní doby je fakt, že většina dětí prosedí takřka celý den u počítače nebo televize. V tomto případě je pro dítě dobré zvolit nejednostranně zaměřené pohybové aktivity.

Děti mladší patnácti let by neměly absolvovat silový trénink s externí zátěží. Pokud by se tak stalo, hrozily by nenávratné změny ve vývoji pohybové soustavy, dále se pak může objevit i trvalé poškození kloubů a kostí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1