Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co byste neměli sdílet na sociálních sítích

nozí z nás se na nich dělí s ostatními o své zážitky, emoce a problémy, zkrátka o vše. Ne všechno by však měli vaši přátelé vědět, některé informace byste si zkrátka mohli nechat jen pro sebe.

Psychologové, sociologové a další odborníci se zabývali otázkou a problémem sociálních sítí. Společně se shodli na několika věcech, které by lidé neměli dělat, aby se nezesměšňovali či neztrapňovali před svým okolím. Co by tedy vaši přátelé na sociálních sítích nemuseli vědět? Co si raději máte nechat pro sebe?

Psychologové se sociology sestavili seznam věcí, které by si jedinci na sociálních sítích neměli dávat do svých statusů. Rozhodně zapomeňte na jakékoliv intimnosti, ať už se jedná o vaše tělesné partie, nebo problémy ve vztahu, které byste měli řešit pouze se svým partnerem, jako je třeba rozvodové řízení. Vaše finanční situace také není tím nejvhodnějším tématem, nepiště tedy do svého statusu, že máte dluhy či že jste vyhráli několik milionů. Srdceryvné dlouhé příběhy do statusů také nepatří. Obviňující komentáře, které někoho anonymně obviňují také nejsou vhodné. Zvláště v případě, že jsou určeny někomu z vašeho seznamu přátel, koho ovšem konkrétně nejmenujete. Vše, co se stane na sociální síti, by mělo probíhat v podobě fair play.

magazin.cz

 

Vaše komentáře a celkově vaše činnost na sociálních sítích nesmí nikoho urazit. A to i v případě, že někoho urazíte nezáměrně. To se může snadno stát, když si potrpíte na ironii. Ne každý člověk totiž z napsaného komentáře či poznámky dokáže poznat, že se jedná právě o ironii. K poznání a pochopení ironických poznámek totiž musíme často slyšet tón hlasu či vidět výraz ve tváři. Ironicky míněný komentář však na sociální síti může působit urážlivým dojmem, a způsobit tak nepříjemné problémy. Proto dejte pozor na to, co píšete.

Uvědomte si také, že lidé nemusí, a také často ani nechtějí vědět o všem, co celý den děláte. Mnoho zpráv a komentářů z vašeho každodenního života, to bude vaše přátele na sociálních sítích spíše otravovat. A vy se tak můžete i snadno ztrapnit. Pokud máte s touto záležitostí problém, určete si konkrétní číslo určující maximální počet vašich příspěvků na sociální síti na každý den. Psychologové s dalšími odborníky považují i čtyři zprávy za den za maximum, které již může začít vašim přátelům vadit.

Je jasné a docela pochopitelné, že člověk čas od času pochválí sám sebe, když už to nikdo jiný neudělá, třeba za dobře odvedenou práci. Nezapomínejte však, že všeho moc škodí, a to i v tomto ohledu. A zvláště v případě, že se příliš často chválíte na sociálních sítích. Většina lidí také nemá zrovna radost z cizího úspěchu a radost s vámi moc sdílet nebudou. A to není řeč jenom o závisti.

magazin.cz

 

Na sociální sítě také nemusíte umisťovat všechny vaše fotografie. Upřímně, ne všechny jsou totiž určeny všem. Uvědomte si také, že mezi vašimi přáteli nejsou vždy jen vaši kamarádi a známí, ale občas také třeba kolegové z práce. A ti nemusí vidět fotky třeba z povedené party, kde tekl alkohol proudem a kde se děly věci, na které si již ani nepamatujete. Některé fotografie vás mohou před okolím znemožnit.

V ideálním případě byste se měli vyhnout veřejným pozvánkám na schůzku. Pokud někoho veřejně pozvete třeba na kávu nebo na drink, ostatním nepozvaným to může být líto a budou se ptát sami sebe, proč nejsou pozváni právě oni. Snadno tak můžete ranit něčí city či způsobit nepříjemné problémy.

Spamy by na sociálních sítích neměly co dělat. Nežádejte proto neustále své přátele o společné hraní her a podobné věci. Pak se třeba nemůžete divit, že vám seznam vašich přátel poněkud prořídne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1