Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jaké jsou nejčastější dietní chyby?

Nebudeme si nic nalhávat. Málokdo z nás se stravuje tím správným způsobem. Často jíme nepravidelně, ve spěchu a někdy na jídlo dokonce zapomínáme. Výsledkem špatných stravovacích návyků jsou pak například zažívací problémy.

Dnešní styl života lidí je poněkud hektický. To však způsobuje celou řadu potíží. Často si ani nenajdeme čas na své blízké, příbuzné či kamarády, nevěnujeme se tolik svým koníčkům, málo se hýbeme, trpíme problémy se spánkem a máme špatné stravovací návyky. Pokud se špatně stravujeme, mohou se objevit více či méně závažné zdravotní potíže. Jaké jsou ty nejčastější chyby ve stravování, kterých se dopouštíme? A jak si s nimi poradit?

 

Špatný pitný režim

O důležitosti pitného režimu ví snad každý z nás. Zdaleka ne všichni však už dbáme na jeho správném dodržování.  Málokdo si také uvědomuje, že některé nápoje jsou nevhodné k častému nebo dokonce každodennímu pití. Škodlivá může být také nadměrná konzumace vody, a to z důvodu rizika vzniku sodíkové nerovnováhy v našem těle. Nevhodné jsou také dráždivé a perlivé nápoje, jako třeba alkohol, kola, džusy či káva. Ty způsobují rozšiřování žaludku, což má za následek vracení jeho obsahu zpátky do jícnu.

magazin.cz

 

 

Lidé často pijí mnoho kávy, dále pak zeleného a černého čaje. S těmito nápoji přijímají do těla nadmíru kofeinu, což vede k odvodňování organismu. Stoprocentní džusy jsou zase plné vlákniny.  A ta má schopnost na sebe v trávicím traktu vázat tekutiny. Pitný režim založený jenom na džusech tedy také není tou správnou volbou.

Odborníci doporučují doplňovat tekutiny v průběhu celého dne, a to nejlépe v podobě vody. Tu je však občas vhodné doplnit i jinými druhy nápojů. Není totiž dobré pít jenom jeden určitý druh.

 

Nezdravé složení jídelníčku

Málokdo z nás má složený jídelníček jenom ze samých zdravých potravin. Jen velmi málo jedinců si dokáže odpustit třeba čokoládu a jiné sladkosti. Takovým způsobem zhřeší čas od času asi každý. Pokud ovšem náš jídelníček tvoří hlavně jídla z fast foodů a podobné nezdravé potraviny, objeví se dříve či později zdravotní komplikace.

Zažívacím potížím předejdete, když budete dbát na správnou přípravu pokrmů. Zapomeňte na smažení, vhodnější je dušení nebo vaření. Zeleninu pak tepelně neupravujte, nejlepší je v syrovém stavu. Místo koření přidejte do jídel raději čerstvé bylinky a omezte solení. Dresinky a majonézy lze nahradit tvarohem a jogurtem.

 

Nadměrné přejídání

Přejídání je spojené se zažívacími problémy. Nedávejte si tedy větší porce, než vás zasytí. Po každém jídle je také dobré počkat alespoň 15 minut, než dá žaludek signál našemu tělu, že je plný. Hlavně před spaním není dobré se přejídat.

 

magazin.cz

 

Jídlo ve spěchu

Často se nám stává, že si nestíháme v klidu sednout k obědu či jinému jídlu. V takovém případě je nejjednodušší skočit do fast foodu a vzít si jídlo, které sníme po cestě. To by se však mělo stávat pouze výjimečně, nemělo by to být pravidlem. Ve spěchu si pokrm ani pořádně nevychutnáte, ale hlavně žaludek zkrátka nestíhá dobře jídlo trávit.

Pokud v jednom kuse někam spěcháte, jezte malé porce pětkrát až šestkrát denně. Pak vám stačí si na jídlo udělat čas jenom několik minut a nemusíte spěchat. Během stravování zapomeňte na jiné činnosti a pokrm si vychutnejte.

 

Špatné doplňky stravy

Potravinové doplňky volíme v tom případě, kdy chceme tělu dodat něco, co by mu v stravě chybělo. Při výběru doplňků stravy byste se však měli mít na pozoru. Některé z nich by se totiž neměli užívat dlouhodobě. V opačném případě se totiž může objevit tzv. dyspepsie. O co se jedná? To se objeví bolesti břicha, pálení žáhy, poct plnosti, někdy také průjem či zácpa.

Při výběru doplňků stravy vám jistě pomůže váš lékař. A to hlavně v případě, že je chcete užívat dlouhodobě.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!