Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Rozdíly mezi mužským a ženským mozkem

Podle odborných studií funguje lidský mozek takřka stejně u žen i u mužů. V jednom procentu se však ve funkčnosti odlišuje v závislosti na pohlaví.

Právě nepatrný rozdíl mezi mužským a ženským mozkem je důvodem vzniku konfliktů a neshod mezi pohlavími. V jakých případech tedy funguje mužský a ženský mozek zcela jinak?

Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč muži při sexu zažijí vyvrcholení téměř pokaždé, zatímco u žen to není pravidlem? Za to může právě rozdílné fungování mozku u mužů a u žen. K dosažení orgasmu u žen je zapotřebí, aby došlo k utlumení činnosti tzv. amygdalu, což je jakýsi spouštěč emocí. Vypnout by se měl také čelní a spánkový lalok, tedy centra myšlení. Plně fungovat musí hlavně mozeček, ten má na starosti kontrakce svalů. Pokud si uvědomíme, co všechno se musí v mozku dít, není vůbec divu, že ne každá z žen prožije vyvrcholení. K podobným procesům nemusí dojít u muže, aby dosáhl orgasmu. Normálně fungují všechny části jeho mozku. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že mužský mozek musí jet na plný výkon, aby dosáhl vyvrcholení. V tomto případě tedy funguje mužský a ženský mozek zcela odlišně.

magazin.cz

 

Co se týče myšlenek na sex, jsou zde také rozdíly mezi pohlavími. Ze studií vyplývá, že myšlenky na sex se u mladých mužů objevují alespoň jednou za dvě hodiny. Ženy myslí na sex prý asi jednou denně. Jak tuto skutečnost vědci vysvětlují? Ženy údajně nemají na podobné myšlenky v mozku tolik prostoru jako muži. U mužů také v tomto směru hraje roli produkce hormonu testosteronu.

Pravdou je, že ženy jsou schopné si zapamatovat i sebemenší detaily, zatímco muži je rychle zapomenou. Někdy je až neuvěřitelné, co všechno si dokáží ženy uchovat v paměti. Na druhou stranu je s podivem, že mužům se něco podobného nedaří. Odborníci z řad vědců vidí příčinu v části mozku nazvané amygdala, což je pocitové centrum. Pokud dojde k nějakému citovému prožitku, u žen se právě v tomto centru uloží i sebemenší detaily a následně dojde k jejich uložení v paměťovém centru pro dlouhodobou paměť. První krok, tedy uložení informací do amygdaly, je stejný u mužů i u žen. Pak se ovšem fungování mozku mezi pohlavími liší. Detaily se u mužů uloží do centra krátkodobé paměti. Dlouhodobá paměť má u nich místo hlavně pro důležitá fakta. Pro muže nejsou city tolik důležité jako pro ženy, protože využívají více část mozku vyhrazenou pro rozum, tedy levou hemisféru.

magazin.cz

 

Někdy ženy zkrátka řeší zbytečně každou maličkost. Oproti tomu muži jsou tak nějak nad věcí. Osoby ženského pohlaví si neudržují moc často optimistický nadhled, spíše přemýšlejí nad tím, co všechno špatného může následovat. Vědci to vysvětlují tím, že u žen je zvýšená funkce části mozku, která zpracovává starosti. Ženy z tohoto důvodu prožívají mnohem intenzivněji než muži. Příroda to tak zařídila schválně. Díky této vlastnosti jsou totiž ženy schopni chránit své děti před případným nebezpečím. Pánové, pokud na vás tedy žena zvýší hlas, když přijdete třeba pozdě domů, nezlobte se na ni, za své reakce moc nemůže. Často totiž mají ženy prostě jenom strach, zda se jejich drahé polovičce něco nestalo. Proto na to myslete a napište jí o svém zpoždění alespoň krátkou zprávu.

Mužský a ženský mozek funguje většinou rozdílně, i pokud jde o nevěru. Ženy se většinou uchylují k nevěře, pokud je vztah už nijak citově nenaplňuje. Hledají zkrátka lásku v takové míře, kterou potřebují k životu a mnohdy také muže, jenž by zlepšil i jejich potěšení ze sexu. Nevěru žen většinou způsobuje působení hormonu oxytocinu. Ten nabádá k nalezení ztracené lásky i požitku z pohlavního styku. Ženy k nevěře v naprosté většině nabádá tedy i rozum, málokdy intuice.

magazin.cz

 

Pokud jde o nevěru u mužů, je jejich chování velmi impulzivní. Nedokáží prostě odolat pokušení a mnohdy nespoléhají na mozek, ale na zcela jiný orgán. Vědci to připisují působení hormonu testosteronu. Jeho vysoká hladina u mužů způsobuje riskování a to, že nevěru neřeší tolik jako ženy. U mužů neřídí okolnosti nevěry mozek, ale spíše pudy k uspokojení potřeb.

Ještě chvíli zůstaňme u nevěry. Jak je možné, že muži mnohdy ani nezjistí, že jim žena zahýbá? Je to dáno tím, že muži jsou zkrátka někdy nevšímaví. Často ani nezaregistrují, že se kolem nich něco děje. Také nemají schopnost orientace v detailech tak, jako ženy. Tuto ženskou vlastnost někdo označuje jako šestý smysl. Celý zázrak spočívá v tom, že osoby ženského pohlaví mají vyvinutější část mozku zvanou insula.

Pokud žena postřehne neobvyklé chování svého partnera, v jejím těle dojde k produkci hormonů, které se uvolňují i v případě ohrožení. U mužů to tak nefunguje, a tak mohou ženinu nevěru snadno přehlédnout.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1