Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak souvisí povaha se zdravím?

Každý člověk má nějaké specifické povahové rysy. Někdo je třeba stydlivý, někdo společenský, jiný otevřený a další čestný. Ať už jste, jací jste, faktem je, že každý z povahových rysů dokáže ovlivnit zdraví člověka.

I když se na to může někdo dívat skepticky, základní povahové rysy člověka mohou podle odborníků skutečně ovlivnit zdravotní stav. Ovšem nutně to nemusí znamenat, že vám vaše povaha stoprocentně zaručuje onemocnění srdce nebo třeba problémy se spánkem. Spíše vás vaše povahové rysy upozorňují na to, co všechno se může negativně podepsat na vašem zdraví (to se týká třeba kouření nebo nadměrné konzumace alkoholu).

 

Optimismus

Ať už tomu chcete věřit nebo nechcete, lidé zářící optimismem údajně velmi často trpí obezitou. Alespoň to dokazují odborné studie vědců z univerzity v Kjótu. Ti se zaměřili na porovnávání výsledků hubnutí u mužů i u žen s nadváhou. Obézní jedinci byli sledováni po dobu půl roku. Závěry této studie pak byly velmi překvapující. Lidé pozitivně, optimisticky naladění, kteří věřili v to, že úspěšně zhubnou, paradoxně měli nejmenší úbytky na váze z celé sledované skupiny.

Na podobný výzkum se zaměřili také odborníci z univerzity v Californii. Sledovanou skupinu tvořilo nejprve celkem 1500 dětí ve věkové kategorii deseti let. Vědci pak zjišťovali jejich smysl pro humor, což pak zopakovali v jejich dospělém věku. Výsledky byly rovněž pozoruhodné. Odborníci došli k závěru, že se jedinci, kterým v dětství nechybí smysl pro humor, nedožívají tak vysokého věku jako ti lidé, kteří nejsou vždy, optimisticky naladěni.

Další výzkumy zase ukazují, jak bezstarostní optimisté často kouří a holdují alkoholu. Jejich záliby a koníčky jsou zase rizikovější než u lidí s jinou povahou.

 

magazin.cz

 

Úzkost

Podle vědců se u emocionálně nestálých, závislých a úzkostlivých lidí výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že začnou kouřit a propadnou alkoholismu. Dále trpí často takoví jedinci poruchami spánku a objevuje se u nich nepravidelnost ve stravovacích návycích. Neustálý stres pak způsobuje pochopitelně zvýšenou hladinu stresového hormonu kortizolu. Jeho nadmíra pak snadno vyvolá nepříjemné bolesti hlavy, také se může objevit akné nebo problémy močového měchýře.

Na druhou stranu je ale faktem, že úzkostliví jedinci mají častěji sex a celkově je jejich milostný život kvalitnější. Vědci také dodávají další informace o úzkosti ve spojitosti se sexem. Neurotické ženy mají mít podle nich větší sexuální apetit, ovšem zase se obávají toho, že nikdy nenajdou svého ideálního partnera, se kterým by byly celý život a založily s ním rodinu. Z tohoto důvodu také takové dámy velmi často riskují a zažívají mnoho krátkodobých sexuálních románků.

 

Agresivita a nerudnost

Mezi negativní povahové rysy člověka patří jistě agresivita a projevy nepřátelského chování. Onkologické středisko v Athénách vypozorovalo, že tyto vlastnosti se často objevují u žen s diagnostikovanou rakovinou prsu. Muži s takovými povahovými rysy prý zase častěji trpí rakovinou tlustého střeva. Může se však samozřejmě jednat o náhodu a nemusí to být pravidlem.

Odborníci z New Yorku upozorňují, že stresové situace a negativní postoj a projevy chování vůči okolí jsou úzce spojeny s vyšším rizikem vzniku srdečních onemocnění.

 

magazin.cz

 

Citlivost a vnímavost

Několik vědeckých studií dokazuje, že vnímavější a citlivější muži netrpí tak často projevy stresu, hladina stresového hormonu je u nich prokazatelně nižší. S tím souvisí i jejich nižší pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Muži s takovými povahovými vlastnostmi mají schopnost otevřeně hovořit o svých pocitech a emocích nebo problémech, a tak dokáží i lépe řešit případné zdravotní komplikace.

 

Ostýchavost a plachost

Bohužel se u plochých a ostýchavých lidí objevuje až dvakrát vyšší riziko infarktu a mrtvice, než je tomu u jiných jedinců. Vědci to dokazují výsledky své třicetileté studie. Z nich je také patrné, proč tomu tak může být. Jedinci s takovými povahovými vlastnostmi totiž chtějí mít neustále poklidný a ničím nerušený život. Každá nečekaná změna je pak hned zaskočí a způsobí stres mnohem intenzivnější než jiným lidem. Lékaři také tvrdí, že plaší lidé častěji trpí virovými infekcemi, ke kterým jsou velmi náchylní.

 

Vstřícnost a přátelství

Muži extroverti netrpí tak často srdečními chorobami. Kromě toho nejsou tak náchylní k infekcím a uzdravovací proces u nich má kratší trvání. Dále mají přátelští a vstřícní lidé údajně více potomků. K těmto všem závěrům došli vědci z univerzity v Miláně.

magazin.cz

 

Čestnost a svědomitost

Co se zdravotního stavu týče, jsou tyto povahové rysy velmi pozitivní. Jedinci takových vlastností jsou odolnější proti celé řadě chorob, a to konkrétně diabetu, kýle, problémům s kostmi a cévním mozkovým příhodám. Odborné studie také dokazují, že čestní a svědomití jedinci dodržují zásady správné životosprávy a pravidelně se věnují sportu nebo cvičí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!