Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když tělo volá o pomoc

Snad každého z nás občas bolí hlava, záda nebo třeba zuby. Ne vždy se zkrátka cítíme ve své kůži. To však nemusí být nutně známka toho, že nám hrozí vážnější zdravotní komplikace.

Některé druhy bolestí a neduhů bychom však přehlížet neměli. Své zdraví bychom rozhodně neměli podceňovat. Když nás trápí bolest, určitě máme i špatnou náladu a často se i bojíme, zda je s naším zdravotním stavem vše v pořádku. Naštěstí nemusí každá bolest znamenat závažné komplikace. Obvykle nám pomůže a postačí si odpočinout, případně si vzít prášek na zmírnění obtíží.

V některých případech však může být bolest projevem vážnějších zdravotních potíží, což nám může být hned jasné. Pak musí být lidé opatrní a včas navštívit lékaře, který jim může pomoci. Naše tělo totiž často přímo volá o pomoc. A jakými projevy?

magazin.cz

 

Pokud vás začnou náhle bolet nohy, nemusí se vždy jednat o něco vážného, jen tak tělo zkrátka reaguje na celodenní námahu dolních končetin. Pokud je však bolest nohou doprovázena otoky, raději o tom řekněte svému lékaři. Na pozoru byste se měli mít hlavně v případě, že vás bolí lýtka jenom v určité části, která je na dotek velmi citlivá a také oteklá a horká. Takto se často totiž projevuje hluboká žilní trombóza.

A takový stav není ničím neobvyklým. Často je způsoben třeba opakovanými dálkovými lety nebo i pouhým dlouhodobým sezením v zaměstnání. To pak dojde k hromadění krve v dolní části těla a velmi snadno se může vytvořit sraženina. Riziko vzniku trombózy je větší u kuřáků a žen užívajících hormonální antikoncepci.

Pokud se u vás objeví tento varovný signál, rozhodně bolavé místo nemasírujte nebo se třeba nesnažte problém rozchodit. Tím byste si spíše ublížili. Krevní sraženina pak může začít snadno putovat po těle, v extrémním případě hrozí smrt. Proto zajděte raději k lékaři, který vyšetřením pozná, jak se věci mají. V případě potvrzení sraženiny bude řešením užívání léků na ředění krve.

magazin.cz

 

Ostré píchání v boku zažil snad každý. Stačí trochu přecenit své síly třeba při sportu a hned se objeví. Pokud se nám to stane, trvá tato bolest jen krátkodobě. Většinou pak stačí, když si na chvíli odpočineme a nepříjemné píchání zmizí. V některých případech však může ostrá bolest trvat klidně několik hodin nebo dokonce dnů, což však ukazuje na zdravotní komplikace. Když se bolest objeví na pravé straně, k tomu máte ještě vysokou horečku a trpíte žaludečními potížemi, na nic nečekejte a utíkejte k doktorovi. Může se totiž jednat o zánět slepého střeva.

U žen se pak často objevuje bodavá bolest při vzniku ovariální cysty. Většinou se nejedná o nic vážného, problém však může nastat, když se cysta poškodí. To pak doprovázejí silné bolesti a komplikace.

Ať už se jedná o zánět slepého střeva nebo cystu, je nutné navštívit lékaře, který provede zákrok. U zaníceného apendixu totiž hrozí prasknutí, což ohrozí život člověka. Také poškozená cysta si vyžaduje odstranění. Pokud k tomu co nejdříve nedojde, je možné, že se omezí průtok krve do vaječníku a ten pak musí lékaři v extrémním případě celý odstranit.

 

magazin.cz

 

Bolesti hlavy občas přepadnou každého z nás. Někdo třeba trpí na migrény, se kterými však jistě pomůže lékař. Obvykle však stačí vzít si prášek na bolest a na chvíli si odpočinout. Varovným signálem může být, když bolest hlavy přichází náhle a je nepříjemně ostrá. V takovém případě je možné, že se jedná o nebezpečné mozkové aneurysma.

Tento problém je vlastní zhruba pěti procentům populace. Mnoho lidí však ani netuší, že tím trpí. Mozková výduť se v tomto případě objeví na zúženém místě cévy. Pak může dojít k jejímu prasknutí. Pokud se tak stane, krev se okamžitě rozlije kolem mozku. V případě prasknutí může být mozek poškozen již za pár minut, proto je důležitá okamžitá návštěva lékaře při podezření, které značí velmi silné bolesti hlavy. Mozkové aneurysma se častěji vyskytuje u kuřáků a u jedinců, kteří k jeho výskytu mají dědičné předpoklady.

Plynatost a nadýmání se občas objeví v důsledku konzumace ostrého jídla či pokrmů, které vám tak úplně nesedly. Pokud se však nejedná pouze o občasný problém a nijak nesouvisí se stravováním, může nadýmání a plynatost upozorňovat na zdravotní komplikace. A to v extrémním případě na rakovinu vaječníku. Právě výše zmíněné potíže totiž nejčastěji tento druh rakoviny provázejí. K tomu se dále přidává bolest břicha. Lékaři proto radí, že pokud trpíte bolestmi břicha, plynatostí a nadýmáním déle než tři týdny, raději tyto problémy konzultujte s odborníkem.

Bolest na hrudi rozhodně není radno podceňovat. Pokud se u vás tento problém objevuje často, měl by to vědět váš lékař. A to zvláště v případě, že máte dědičné předpoklady pro vznik srdečních chorob.

 

magazin.cz

 

Jen pro představu, každý rok postihne infarkt zhruba deset tisíc žen ve věkové kategorii pod 45 let. Infarkt se u nich může projevovat třeba tím, že se začnou po zátěži potit více, než je obvyklé. Náznaky srdeční příhody jsou pak u žen méně výrazné, než je tomu u mužů. Často tak ženy jenom cítí únavu, bolest krku nebo dušnost.

Bolesti zad jsou poměrně častým problémem. Rozhodně to není zrovna příjemné, ovšem většinou je k bolestem nějaký důvod. Ať už se jedná o přecenění sil nebo třeba o špatné držení těla. Pokud však nemůžete najít příčinu toho, proč vás záda bolí, mějte se na pozoru. Zvláště, pokud bodavou bolest zad doprovází nepříjemné brnění v prstech na rukou nebo silně bolesti nohy. Ortopedi upozorňují, že se může jednat o vyhřezlou ploténku. Tak pak utiskuje míšní nerv. Proto tyto problémy včas řešte, jinak by mohlo dojít k trvalému poškození nervů a ochrnutí.

Pokud lékaře vyhledáte včas, řešením vašeho problému může být fyzioterapie, obstřiky nebo léky působící na uvolnění kosterního svalstva. Pozdní odhalení pak vede k chirurgickému zákroku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!