Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nechcete přijít o zuby?

Nebudeme si nic nalhávat, mnoho lidí zanedbává péči o svůj chrup nebo se o něj stará špatně. To vede ke zvýšení rizika vzniku zubního kazu a paradentózy, ale také se mohou vyskytnout choroby srdce a cév.

Existuje hned několik dobrých důvodů, proč se o své zuby pravidelně a pečlivě starat. Lékaři upozorňují na fakt, že ústní zdraví je úzce spojeno s celkovým zdravotním stavem. Pokud tedy máme chrup ve špatném stavu, může to vést ke vzniku celé řady onemocnění a zdravotních problémů, ať už se jedná o nemoci srdce a cév nebo riziko předčasného porodu.

 

Špatný kartáček

Zubaři tvrdí, že si jejich pacienti myslí, že na čištění chrupu je nejlepší co nejtvrdší kartáček. Právě to však mnoho stomatologů nedoporučuje. Tvrdé kartáčky jsou totiž mnohdy příčinou poranění či podráždění měkkých tkání v ústech. Při čištění pak není ani dobré příliš tlačit na kartáček. Při výběru kartáčku ovlivňuje také reklama. To pak lidé používají kartáčky velmi řídké či s různě dlouhými vlákny. Ideální je však kartáček s rovnou hlavou, která je hustě posázena rovně střiženými vlákny.

 

magazin.cz

 

Nevhodná technika čištění zubů

Spousta lidí nezná správnou techniku čištění zubů, a tak péči o svůj chrup odbývá. Často je také opomíjena mezizubní hygiena, buď ji lidé vůbec neprovádějí, nebo nedůsledně. Techniku čištění zubů a výběr kartáčku doporučují stomatologové svým pacientům s ohledem na jejich věk, stav chrupu, manuální zručnost a celkový zdravotní stav.

 

Pozdní péče o chrup dětí

S čištěním zubů u svých dětí začínají rodiče většinou pozdě. Když už s ní začnou včas, nepoužívají vhodnou zubní pastu a nechají malé děti, aby si samy čistily zuby. A to rozhodně není správné. Další chybou je, že rodiče odkládají první návštěvu své ratolesti u zubaře. Často jde dítě poprvé k zubaři až v momentě, kdy ho v ústech něco bolí. A tak je hned první návštěva zubaře traumatizující. Lékaři také upozorňují na fakt, že by děti neměly o svůj první chrup přijít předčasně. Ten totiž vytváří v ústech prostor pro správný růst stálého chrupu.

 

magazin.cz

 

Používání ústní vody místo kartáčku

I přesto, že vás budou reklamy přesvědčovat o opaku, ústní vody nezničí všechny bakterie ve vašich ústech. Nezbaví vás ani plaku na zubech a v mezizubních prostorách. V podstatě dodá jenom pocit čistoty v ústech. Ústní vodu používejte jako doplněk po vyčištění zubů. Kartáček ale nenahradí.

 

Nedůsledná mezizubní hygiena

Mnoho lidí zapomíná, že zub má pět ploch, které se mají čistit. Důsledně dodržuje mezizubní hygienu jen málokdo. Ale právě v mezizubních prostorách se nejčastěji množí bakterie. Proto bychom v rámci zubní hygieny měli pravidelně používat mezizubní kartáčky a dentální nitě.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!