Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Potraviny pro hubnutí? Zdání klame!

Ne všechny potraviny, které „se tváří“ dietně, jsou skutečně dietními. Přesto je mnoho lidí konzumuje v domnění, že po nich nepřiberou a pomohou jim v cestě za štíhlou postavou.

Řada lidí pravidelně cvičila a jedla zdravě, ale přesto nezhubla ani kilo. Možná je to i váš případ. A možná i vy děláte stejnou chybu jako mnoho dalších. Jíte mnoho zdánlivě dietních potravin. Odborníci na výživu vybrali potraviny „tvářící se“ dietně, které vám však s hubnutím nepomohou, spíše naopak.

 

Sušený banán

Řada z nás volí sušené banány jako zdravou sladkost, Než po této pochoutce sáhnete, uvědomte si, že se jedná o smažené plátky ovoce, většinou na palmovém oleji. Osmažený banán je pak doslazován cukrem. V průměru sto gramů sušeného banánu obsahuje více než 20 gramů tuku. Není to tedy vůbec dietní pochoutka. Pokud sníte 100 gramů sušených banánových plátků, můžete sníst rovnou dvě čokoládové tyčinky, vyjde to nastejno. Místo sušeného ovoce si raději dejte čerstvé.

magazin.cz

 

Iontové nápoje

Každý ví, že při fyzické aktivitě by měl člověk dbát na dostatečný přísun tekutin. Není však vhodné pokaždé sahat po iontovém nápoji. To však mnoho lidí dělá, a dopouští se tak zásadní chyby. Pokud vypijeme zmíněný nápoj, dostaneme do těla zbytečně moc jednoduchých cukrů. To je dobré jenom v případě déle trvajících aktivit, tedy těch vytrvalostních. Tehdy potřebuje naše tělo doplnit minerály a další látky zabraňující křečím, které jsou v iontovém nápoji obsaženy. Tyto nápoje tedy pijte pouze při sportu či jiné fyzické aktivitě.

 

Hummus pomazánka

Sezamová pasta, cizrna a olivový olej – to jsou zdravé, ale bohužel také dost tučné potraviny. Pokud je přidáte do nějakého pokrmu, zvýší se jeho nutriční hodnota. Když si z cizrny doma připravíte lehkou pomazánku, nemusíte se bát, že přiberete. Ovšem kupovaná hummus pomazánka, to už je něco jiného. V takovém pokrmu je zhruba 20 až 40 gramů tuku na obsah 100 gramů. Opět se tedy nejedná o dietní potravinu.

magazin.cz

 

Latté

Do těla přijmete jistě méně kalorií, pokud si dáte latté bez cukru. Když však tohoto nápoje vypijete více než dva šálky denně, může to už být problém. Dojde totiž ke zvýšení množství energie, kterou přijímáme, Pokud se tedy snažíte zhubnout, nahraďte latté malou silnou černou kávou (ta zrychluje metabolismus) nebo pressem s malým množstvím mléka.

 

magazin.cz

 

Salátové zálivky

Sice se salát zdá jako vysoce dietní potravina, opak však může být pravdou. Stačí, když si ho dáte se zálivkou či osmaženým masem. Salát jako dietní pokrm se pak rázem ocitne na seznamu kalorických potravin. Vaší dietu absolutně zničí majonézová zálivka nebo třeba smažené kousky masa. Pokud si chcete připravit skutečně zdravý salát, přidejte do něj balsamikový ocet, extra panenský olivový olej či domácí jogurtový dresink s bylinkami.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!