Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázračný kokosový olej

Kokosový olej stojí někde mezi potravinami a kosmetikou. Je tuhý, má bílou barvu a příjemnou vůni. V některých zemích má jeho používání dlouhou tradici. U nás jsou jeho účinky známé relativně krátkou dobu.

Kokosový olej je produkován z jader kokosového ořechu. Ten nejkvalitnější se lisuje za studena. V tropických zemích ho lidé využívají takřka každodenně. Oblíbili si totiž hlavně jeho lahodnou a aromatickou chuť.

Tento specifický olej nemá využití pouze v potravinářském průmyslu. Poslouží i jinak. Jak? To se dozvíte na následujících řádcích.

magazin.cz

 

Zdroj energie

Pocit vyčerpání nemusíte zahánět pouze kávou či energetickými nápoji. Stačí i trocha kokosového oleje a hned se proberete. Tento olej se v těle totiž neukládá v podobě tuku, ale ihned je využíván jako zdroj energie. Proto se skvěle uplatní i při hubnutí. Také podporuje trávení a pozitivně ovlivňuje metabolismus.

 

 

Přírodní antibiotikum

V kokosovém oleji je velké množství mastných kyselin a antioxidantů. Tyto látky si pak v našem těle umí poradit s viry, bakteriemi a kvasinkami. Nejlepší účinky má kokosový olej při chronických onemocněních žaludku. Pomáhá ale také při opakovaném přemnožení kvasinek v trávicím ústrojí či při léčbě vaginálních mykóz, kdy se olej maže přímo na sliznici. Během nachlazení, kašli a bolestech v krku je dobré přidat si kokosový olej do čaje.

 

Regenerace vlasů

Kokosový olej obsahuje některé kyseliny, které se významně podílí na vlasové regeneraci. Proto se často přidává do vlasové kosmetiky. Dokáže vyživovat a zjemňovat poškozené a nepoddajné vlasy. Také jim dodá sílu a lesk. Sami si můžete připravit domácí vlasovou masku. Stačí smíchat kokosový olej s trochou medu.

magazin.cz

 

Kosmetika

V oblasti tělové a pleťové kosmetiky má kokosový olej asi nejširší využití. Tento olej je přírodním sublockem, dokáže odrazit zhruba 20 procent UV záření. Také přispívá k udržení vláhy pokožky, má antibakteriální, antiplísňové a antivirové účinky a dokáže chránit pleť před působením volných radikálů. Seženete ho ve formě tělového či pleťového krému. Přidává je i do balzámů na rty, odličovacích prostředků, emulzí po holení či depilaci a opalovacích krémů.

 

 

Masážní olej

Masážní oleje s obsahem kokosového oleje jsou ty nejlepší ve své kategorii. Výborně se vstřebávají do pokožky a zjemňují ji. Také mají další výhodu – nádherně voní. Proto najdou své využití i v aromaterapii či v nejrůznějších uklidňujících masážních procedurách.

magazin.cz

 

Péče o chrup

Kokosový olej se díky svým antibakteriálním účinkům uplatní i v péči o chrup. Vědci z irského technologického ústavu v Athlone přišli na to, že dokáže zastavit růst streptokoků, které by jinak způsobily tvorbu zubního kazu. Dále zklidňuje podráždění dásní, přispívá k bělení zubů, ničí kvasinky, a tak zabraňuje vzniku aft.

 

Pomoc těhotným a kojícím ženám

V kokosovém oleji jsou přítomny antimikrobiální mastné kyseliny, které výrazně posilují imunitní systém. Tak také dokáží ochránit plod v těle matky. Důležitou roli zde hraje hlavně kyselina laurová, která je tím nejdůležitějším, co můžeme v mateřském mléku najít. Těhotné ženy a kojící matky tak mohou pravidelnou konzumací kokosového oleje zlepšit kvalitu mateřského mléka.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1

############################################################################ # Magazin.cz (26157) / All Web (1) :