Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejšílenější fobie

Každý z nás má z něčeho strach. Někdo se bojí pavouků, někdo má strach z výšek. Život nám to většinou nijak závažně nekomplikuje. Zvlášť, když si uvědomíme, že někteří jedinci trpí velmi zvláštními fobiemi.

Agyrophobie

Tento druh fobie umí život hodně zkomplikovat. Jedná se totiž o panický strach z hlavních ulic, silnic a jiných komunikací či rušných křižovatek. Podstatou agyrophobie je zřejmě strach z automobilů. Agyrophobici většinou nemohou žít ve městě. Existuje mnoho forem této fobie. Někdo se může bát dálnic, někdo třeba přecházení přes silnici.

 

Mageirocophobie

Mageirocophobie je chorobný strach z vaření. Název je odvozen od řeckého výrazu mageirokos, což by se dalo přeložit jako odborník v kuchyni. Protože se lidé s touto poruchou často bojí i jedinců, kteří umí skvěle vařit, žijí někdy velmi nezdravým životem.

 

Pediophobie

Jedná se o panickou hrůzu z panenek. A ne jenom z těch hrozivě vypadajících a strašidelných, ale i z těch běžných.  Někdo má hrůzu z panenek s porcelánovou hlavou, další se bojí těch, co se hýbají nebo mrkají. Pediophobie spadá pod automatonophobii, což je strach z humanoidních postav.

magazin.cz

 

Deipnophobie

Strach z konverzace při večeři, to je deipnophobie. Někdy nemusí být konverzace příjemná nikomu, ale pokud má deipnophobik s někým při večeři mluvit, je to pro něho utrpení. A tím vlastně upadá i jeho společenský život. V klidu se navečeří pouze sám doma. Tento druh fobie se může objevit již v dětství, kdy rodiče svým ratolestem zakazují mluvit u jídla, nebo jako následek nějakého ztrapnění u stolu.

 

Eisoptrophobie

Lidé, kteří mají tuto fobii, se bojí svého vlastního obrazu v zrcadle. Při pohledu do zrcadla se u nich objeví veliká úzkost, přitom si uvědomují, že je jejich obava iracionální. Psychoanalytici rozdělují eisoptrophobii na dvě skupiny, a to strach ze sebepoznání a únik od exhibicionismu.

 

Demonophobie

Demonophobie je abnormální a dlouhodobě trvající hrůza z děsivých a zlých nadpřirozených bytostí. Lidé trpící touto fobií jsou přesvědčeni, že takové bytosti opravdu existují a všem kolem škodí. Přitom si však jsou vědomi toho, že je jejich strach nesmyslný, nemohou si však pomoci. Objeví se u nich nesnesitelná úzkost, už jenom když začne někdo o démonech a jim podobným mluvit, když jdou sami ve tmě nebo jsou v tmavém domě.

 

magazin.cz

 

Pentheraphobie

Víte, co je to pentheraphobie? Chorobný strach z tchyně! Ano, něco takového skutečně existuje. Je pravda, že vztahy s tchyní nejsou mnohdy ideální, ale mít z ní panickou hrůzu, to už je něco jiného. Nejjednodušším řešením, jak se lze této fobie, je rozvod. A jenom tak pro zajímavost, existuje také strach z macechy. Tomu se říká novercaphobie.

 

Arachibutyrophobie

Další bizarní fobií je strach z toho, že se vám na patro v ústech přilepí arašídové máslo. Často pak mají lidé trpící arachibutyrophobií strach i ze samotného másla. Nejčastěji tato fobie propukne u alergiků, kteří někdy zažili nepříjemnou alergickou reakci na ořechy.

 

Cathisophobie

Jedná se o úzkostný strach ze sezení. Cathisophobie vzniká z několika důvodů. Může ji způsobit těžký problém s hemeroidy a fyzické zneužívání, kdy byl člověk nucen sedět na něčem ostrém. Pokud má jedinec spojeno sezení s ponížením, také se u něho může tato fobie projevit. Cathisophobie se projevuje silným pocením, těžkým či krátkým dýcháním a úzkostí během sezení.

magazin.cz

 

Rhypophobie

Život s touto fobií musí být utrpením. Člověk totiž trpí nevysvětlitelnou hrůzou z defekace. Tento strach je mnohdy spojen s poruchami příjmu potravy, kdy se lidé bojí i jíst, protože vědí, co by potom následovalo.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!