Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ovoce jako lék

Že je ovoce zdravé a plné vitaminů, to víme všichni. Odborníci ale zjistili, že některé druhy ovoce mohou mít podobné účinky jako léky a jsou v tomto ohledu takřka zázračné. Vyzkoušejte medicínu rovnou z přírody.

Třešně

Třešně jsou plné zdraví prospěšných látek, které naše tělo potřebuje k tomu, aby bylo v dobré kondici. Také díky nim třešně snižují riziko vzniku zánětů, infekčních onemocnění a dokonce i rakoviny. Vědci zjistili, že v tomto červeném ovoci jsou přítomny látky, které zastavují růst a rozšiřování nádorových buněk. Přitom neničí ostatní zdravé buňky. Pravidelná konzumace třešní vede k dobrému stavu střev a srdce.

 

Kiwi

Kiwi je výborným zdrojem vitaminu C, vlákniny a draslíku. Dále je bohaté na minerály a vitaminy. Díky tomu chrání naše tělo před onemocněním dýchacího ústrojí, nemocemi srdce nebo dokonce rakovinou. Látky obsažené v tomto ovoci dokáží ředit krev. Proto pomáhají lidem s problematickým krevním tlakem či vysokou hladinou cholesterolu.

magazin.cz

 

Jahody

Toto výborné červené ovoce má pozitivní vliv na krevní oběh. Odborníci přišli na to, že jahody mohou pomoci upravit krevní tlak a udržují v pořádku cévní stěny. Z listů jahodníku lze připravit extrakt, jehož užívání vede k lepšímu průtoku krve v koronární tepně. Aby se projevily všechny skvělé účinky jahod, měli bychom je jíst ideálně denně. Stačit by mělo údajně osm jahod. A pak se sníží i riziko vzniku rakoviny prsu, žaludku nebo děložního čípku.

 

Brusinky

Tyto malé červené kuličky v sobě ukrývají flavonoidy a fenolové kyseliny, které dokáží povzbudit imunitní systém a neutralizují volné radikály. Brusinky pomáhají při zánětech močových cest, infekčních chorobách a ničí plísně. Jejich pravidelná konzumace by nás měla ochránit před vznikem rakoviny, zejména prostaty, úst a střeva.

magazin.cz

 

Vodní meloun

Vodní meloun je zdrojem aminokyselin, díky nimž se upraví krevní oběh a rozšíří žíly. Tak se podstatně snižuje riziko mrtvice či srdeční příhody. Dále v melounu najdeme antioxidanty, které neutralizují volné radikály.

 

Hrušky

Hrušky mohou být výborným pomocníkem v boji s nadváhou. Dále díky obsaženým látkám snižují teplotu, čistí moč a dokonce dokáží urychlit hojení ran. V určitém množství má toto ovoce sedativní účinky.

 

Jablka

Jablka jsou doslova plná vitaminů a minerálů. Mají protizánětlivé a krvetvorné účinky. Pomáhají při průjmu, problémech s trávením, chudokrevností, bolestech hlavy, při chřipce a nachlazení. Odborníci doporučují, aby každý člověk za rok zkonzumoval 32 kilogramů jablek.

 

magazin.cz

 

Citrusové plody

Citrusové plody jsou bohaté na vitaminy (zvláště vitamin C) a vlákninu. Snižují teplotu a pomáhají při chřipce či nachlazení. Jejich konzumace se doporučuje při zácpě, silné menstruaci a infekci v těle. Pokud se citrusy stanou součástí vašeho jídelníčku, posílí se váš imunitní systém.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!