Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Naučte se bojovat s prokrastinací!

Prokrastinace není lenost nebo neschopnost. Člověk sice všechny své povinnosti odkládá, ale nakonec je většinou udělá. I když třeba na poslední chvíli a s vypětím všech fyzických i psychických sil.

Emocionální vyčerpání není u prokrastinace nic neobvyklého. A proto je třeba s ní bojovat. Pokud i vy trpíte prokrastinací, potřebujete silnou vůli, abyste ji poradili.

Co je vlastně prokrastinace? Tento pojem označuje chronickou tendenci odkládat úkoly a povinnosti. To je doprovázeno fyzickým i psychickým vyčerpáním, stresem, únavou či nervozitou. Podle lékařů se nejedná o nemoc. Přesto vám prokrastinace dokáže nepříjemně zkomplikovat život a znemožnit normální fungování.

Jak od sebe rozeznat obyčejného lenocha a jedince trpícího prokrastinací? Je to docela snadné. Líný člověk nemá strach z možných následků svého jednání (nebo spíše nejednání). Je mu zkrátka jedno, co se stane, když nebude plnit své povinnosti. Pokud ale člověk trpí prokrastinací, má často pocit úzkosti z toho, jak jsou jeho povinnosti nepříjemné, nebo že neodvede dobrou práci. A proto vše začne odkládat – domácí práce, nepříjemnou konverzaci i důležitá rozhodnutí.

magazin.cz

 

Takové chování a jednání má pochopitelně následky. Samotný člověk je nešťastný a okolí ho dříve či později začne považovat za neschopného a nevěrohodného.

Odborné studie ukázaly, že prokrastinace se častěji objevuje u vzdělaných lidí a u těch jedinců, kteří si sami řídí svůj pracovní život. K jejímu rozvoji dochází v době studia, tedy někdy ve věku dvaceti let, a graduje kolem čtyřicítky.

 

Pokud je i vám prokrastinace vlastní, naučte se s ní bojovat. Stačí dodržovat několik základních pravidel:

• Zcela zásadní je rozvrhnout si čas. Rozlišujte dobu určenou pro práci a plnění povinností a dobu pro odpočinek. I ten je totiž důležitý.

• Jistě vám pomůže, když si budete všechny své povinnosti a úkoly zapisovat, třeba do diáře. Zaznamenejte si to příjemné a i nepříjemné, co máte splnit. Během dne si pak seznam proškrtávejte. Uvidíte tak, co vás ještě čeká a můžete se na to připravit.

• Nebojte se chyb, občas se jich dopustí každý. Vždy, když budete mít nutkání nějakou povinnost oddálit, řekněte si, že každý může dělat chyby. Tak budete práci plnit, aniž byste měli strach ze selhání. Také si uvědomte, že vše můžete napravit, když se vám něco nepovede hned napoprvé.

• Soustředění je základem úspěchu. Nezapomínejte na to. Jakmile se na svou práci přestanete soustředit, začnete jí odkládat. A to třeba jen tím, že si místo ní pustíte televizi. Pokud vám během práce dochází energie, dejte si třeba lehkou svačinku, dojděte si na oběd nebo se třeba jenom trochu projděte. To vše vám umožní si na chvíli odpočinout od svých povinností, ale zároveň vás to donutí je odložit. Což se o televizi, sociálních sítích nebo třeba hrát říci nedá.

magazin.cz

 

• Abyste odvedli dobrou práci, nenechávejte se ničím rozptylovat. Nejčastěji prokrastinací trpí jedinci, kteří pracují doma. Ti si k práci totiž klidně pustí televizi a nechají se rozptylovat i jiným způsobem. Nemají ani pevný řád, což v boji s prokrastinací rozhodně nepomůže.

• Možná byste to nečekali, ale také vzhled a uspořádání vašeho pracovního prostředí ovlivňuje, zda vás prokrastinace přemůže. Proto si ukliďte pracovní stůl a pak se teprve pusťte do práce. Nejdříve si totiž musíte zajistit ideální podmínky pro správnou koncentraci během práce. I obyčejné zbytečnosti na stole vás mohou při práci rozptylovat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!