Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Přírodní kosmetiku najdete doma v kuchyni

Za mladých let našich babiček nebyly pulty v drogerii zdaleka tak plné jako dnes. Dámy si však tehdy dokázaly poradit. Využily zkrátka to, co měly běžně doma, třeba v kuchyni. A skutečně to fungovalo!

Ani dnes není občas na škodu vyzkoušet to, co naše babičky běžně praktikovaly. Tyto kosmetické vychytávky stojí jen několik korun a jsou takřka zázračné.

 

Okurky

O tomto tipu již jistě slyšela každá žena. Plátky okurky si na oči dává možná ještě dnes celá řada žen. Naše babičky s touto zeleninou na očních víčkách klidně i usínaly. A moc dobře věděly proč. Okurky mají skvělé hydratační schopnosti. Proto přidávají někteří výrobci kosmetiky do svých krémů právě výtažek z okurek. Pokud si plátky okurky dáte na oči, zmizí otok očních víček i kruhy pod očima, stáhnou se póry a vyhladí se mimické vrásky.

magazin.cz

 

Olej

Také obyčejný olej, který má každý běžně v kuchyni, dokáže kosmetické zázraky. Naše babičky měly v oleji pomocníka v péči o vlasy. Zajistil jim krásný lesk. Buď olej použily přímo při umývání vlasů, nebo si z něj připravily teplou lázeň. Pokud olej nanesete na mokré vlasy, budou neustále hydratovány. Použít můžete obyčejný olej z kuchyně, zázraky však dokáží nejrůznější oleje. Třeba arganový olej pomůže vlasům poškozeným. Jojobový olej má zase posilující účinky, hodí se proto pro vlasy jemné a zplihlé. Pro dehydratované vlasy a bez života je vhodný olej olivový. Vlasovou pokožku hydratuje olej z avokáda.

magazin.cz

 

Pivo

Na blahodárné kosmetické účinky tohoto nápoje se dnes už trochu zapomnělo. A to je škoda. V pivu najdeme bílkoviny, vitamin B, železo, zinek či hořčík. Má velmi silné antibakteriální účinky. Naše babičky pivo nejen pily, ale také používaly jako vlasovou kosmetiku. Pivo může zachránit poškozené vlasy. Pokud si připravíte pivní masku, dodáte své kštici objem.

 

Vejce

Vejce jsou plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Proto je dnes najdeme jako přísadu v mnoha kosmetických přípravcích. A o jejich blahodárných účincích věděly už naše babičky. Vejce mohou zmírnit opuchnutí obličeje, stáhnout póry, hydratovat pokožku a zvýšit její elasticitu.

Také s vlasy dokáží vejce udělat zázraky. Navrátí jim lesk, hydrataci a život. Syrová vejce však z vlasů vždy oplachujte vlažnou až chladnou vodou. Jinak byste je totiž z vlasů dostávaly jen těžko.

magazin.cz

 

Citron

Naše babičky neměly k dispozici dnešní moderní kosmetické produkty k posílení nehtů. Našly si však vlastní způsob, jak toho docílit. Stejný účinek totiž mají citrony, konkrétně jejich šťáva. Ta je vhodná v boji s akné či mimickými vráskami. Citronovou šťávu je vhodné kombinovat s třtinovým cukrem, vejci, přírodními oleji a medem. Samotná citronová šťáva často vyvolá alergickou reakci, tak si na to dejte pozor.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!