Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Naučte se vyrovnat s neúspěchem

V životě se nám většinou nedaří tak, jak bychom si zrovna přáli. A tak se nám občas něco nepovede a naše plány nevychází tak, jak jsme chtěli. Takový už život zkrátka je.

Plány musíme někdy měnit takřka ze dne na den a není divu, že jsme kvůli tomu často vyčerpaní a ve stresu. Také proto je důležité naučit se s neúspěchem vyrovnat a začít vše znovu. Není to nic těžkého, chce to jenom snahu a odhodlání.

Nepříjemné situace, které nás zaskočí, a musíme se s nimi nějakým způsobem vyrovnat, jsou mnohdy nevyhnutelné. A nemusí se jednat pouze o maličkosti, ale o velmi závažné a důležité věci. Neúspěchy však mohou mít i svá pozitiva. Jistě se z nich poučíte a příště třeba už neuděláte žádnou chybu.

magazin.cz

 

Pokud se vám něco, na čem vám opravdu hodně záleželo, nepovedlo, pochopitelně vás to nepříjemně zaskočí a je velmi obtížné se s celou situací vyrovnat. Odborníci proto radí dopřát si chvíli na prožití emocí, a to hlavně smutku. Není nic špatného na tom, když si třeba i pobrečíte. Je to v dané situaci přirozená reakce. Jenom je důležité, aby tato fáze netrvala příliš dlouhou dobu. To by vám rozhodně moc nepomohlo, právě naopak.

I když to není jednoduché, musíte definitivně zapomenout na své původní plány, a to i v případě, že jste do jejich realizování vložili všechnu svou energii nebo třeba finanční prostředky. Nikdy nesmíte zapomínat, že se život neodehrává jenom podle jednoho scénáře.

magazin.cz

 

V případě neúspěchu (a nejen tehdy) se musíte smířit i s tím, že není ve vašich silách vše kolem sebe změnit či nějakým způsobem ovlivnit. Pokud se vám něco nepovedlo třeba kvůli chování lidí ve vašem okolí, odpusťte jim. I když to tak nemusí vypadat, je to to nejlepší, co můžete v dané situaci udělat. Všichni měli pro své chování jistě nějaký důvod, nebo zkrátka nemohli jednat jinak. Asi nejdůležitější je však odpustit sám sobě, hlavně pokud máte pocit, že jste v něčem selhali. Pak budete moci začít znovu svůj „nový život“ s čistým štítem.

Každý člověk má jistě nějaké sny, svá tajná přání. A to je dobře! Pokud jste zrovna prožili nějaký neúspěch, je snění na místě. Tak totiž můžete dobře uzavřít minulost a namalujete si budoucnost v mnohem lepších barvách. Někteří psychologové doporučují, aby si lidé v těžkých chvílích představili film, ve kterém hrají hlavní roli a jsou hrdinové. Tak si totiž začnou opět věřit a brzy se dostaví i úspěchy.

magazin.cz

 

Jestli chcete v něčem uspět, musíte důvěřovat sami sobě. Důvěra v sebe samotného by vás neměla opouštět ani v případě, že se vám něco nepovedlo. Zvládáte přeci velmi náročnou situaci. A v životě toho jistě ještě hodně dokážete, i když vám bude stát v cestě spoustu překážek.

Psychologové znají mnoho rad, díky kterým se můžete snáze vyrovnat s překážkami, jež vám život postaví do cesty. Pokud se v takové situaci ocitnete, zeptejte se sami sebe, proč se tak stalo a co vám situace chce vlastně říci. Důležité je také, abyste byli stále klidní a v případě problému moc nehleděli do budoucnosti s obavami. Nesnažte se vnímat pouze to špatné, měli byste se také naučit mít radost i z maličkostí a soustředit se na to, co vám přináší radost. Na každé změně v životě hledejte hlavně klady. Každá životní krize je vlastně i příležitostí k osobnímu růstu, což je v životě nezbytné.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!