Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tajemství spánku

Spánek vnímá většina lidí jako pasivní činnost. To ale není tak úplně pravda. Řada orgánů při spánku utlumuje činnost, mozek však pracuje stejně (a někdy i více) jako v bdělém stavu. Co se děje s naším tělem, když spíme?

Bohužel se dnes spánku nevěnuje moc pozornosti a tato činnost je často vnímána jenom jako ztráta času. Správně bychom však měli na spánek pohlížet jako na jakousi očistu mozku. Během něj dochází například ke zvýšení aktivity lymfatického systému, a to až desetkrát. Funkce tohoto systému je nezbytná pro očistu nervové soustavy a odplavení proteinových toxinů z mozku.

Když spíme, dochází i k upevňování paměťových stop. Náš mozek zkrátka probírá a ukládá informace, které během dne zaznamenal. Pokud se tedy budete učit předtím, než půjdete spát, je to velmi efektivní. Ráno po probuzení nedosáhnete stejných výsledků, mozek není schopný uložit tolik informací do dlouhodobé paměti.

magazin.cz

 

Spánek úzce souvisí s naší psychikou. Jeho nedostatek vede k poruchám soustředění, zhoršení schopnosti učení, objevit se mohou pocity slabosti, žaludeční potíže či podráždění.

Spánek, to je děj rozdělený do několika cyklů. Jeho dvě hlavní fáze se nazývají nonREM a REM. NonREM pak má ještě čtyři další stadia, a to dle hloubky spánku. Stadium první trvá přibližně 15 až 20 minut a zahrnuje velmi lehký spánek, ze kterého se velmi snadno probudíte. Během této doby klidně dokážete ještě komunikovat s okolím, i když už vlastně spíte.

Ve druhém stadiu se spánek začíná prohlubovat. Klesá tělesná teplota (zhruba o půl stupně), člověk se ale více potí. Dochází také ke zpomalení srdečního rytmu a k poklesu krevního tlaku. Z tohoto spánku se velmi snadno vzbudíte, stačí, aby na vás někdo promluvil.

Třetí a čtvrté stadium už představují hluboký spánek. Jen tak něco už vás neprobudí. V této době dochází k nejsilnější tělesné regeneraci.

magazin.cz

 

K vystřídání výše zmíněných nonREM stadií dojde zhruba o hodině trvání fáze REM. Tehdy vypadá frekvence srdce a metabolismus mozku takřka stejně jako v bdělém stavu. Během noci se stadia cyklicky střídají a to většinou čtyřikrát až pětkrát.

Pro nás je nejdůležitější REM fáze. Během ní vykonávají mozkové neurony stejnou aktivitu jako v bdělém stavu, mnohdy i vyšší. Tělo se uvolňuje, mizí schopnost termoregulace, zvýší se krevní tlak, srdeční tep je nepravidelný a pohybují se oči pod zavřenými víčky. Náš mozek v této fázi urovnává obsah paměti a ukládá do ní důležité informace. Často se nám mohou zdát živé či bláznivé sny, které představují odraz našich vzpomínek, představ, zážitků a zároveň asociují naše aktuální tělesné pocity. Během REM fáze tedy dochází k fyzické i psychické regeneraci.

Víte, kolik spánku vaše tělo ideálně potřebuje? Zdravý jedinec by si měl dopřát osm hodin spánku denně. To je ovšem jen průměrný údaj, potřeba spánku je čistě individuální. Mění se s tělesným i zdravotním stavem či s věkem. V normě je tedy spánek trvající pět až devět hodin.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!