Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Záhadné sny

Slavný Sigmund Freud považoval výklad snů za „královskou cestu k poznání nevědomých aktivit mysli“. V minulosti lidé ze snů vykládali budoucnost a někdo tak dokonce činí dodnes.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se nám vlastně sny zdají a co znamenají? A proč nás mnohdy přepadnou děsivé noční můry?

Již zmíněný Sigmund Freud přišel s názorem, že v symbolice snů najdeme touhy i obavy člověka, kterému se zdají. Tyto touhy a obavy se do snů promítají z našeho podvědomí. Freudovy názory přestaly být časem uznávány. V roce 1950 se lidskými sny začal podrobněji zabývat profesor psychologie Calvin Hall. Tehdy začal dokonce lidské sny nahrávat. Za třicet pět let takovým způsobem získal jakousi databázi snů, kterou tvořilo zhruba padesát tisíc exemplářů získaných od různých věkových skupin lidí. Profesor Hall poté vytvořil kódovací systém, a každý sen se tak stal samostatným příběhem.

magazin.cz

 

Profesor Hall nakonec přišel na to, že většina studovaných snů byla jednoduchá a jejich děj byl poměrně snadno předvídatelný. Tím se s názorem Freuda rozcházel. Podle Halla sní nejčastěji dospělí lidé o lidech, které znají, zatímco děti ve snech vídají zvířata. Muži pak ve svých snech potkávají častěji muže, v ženských snech jsou obě pohlaví zastoupena zhruba stejně. Většina studovaných snů se odehrávala v prostředí domova nebo zaměstnání. Pokud se lidé ve snu chtěli někam přesunout, použili k tomu nejčastěji auto. Druhým nejčastějším způsobem přesunu byla chůze. Mladí lidé pak velmi často snili o sexu, což není zas až tak překvapující fakt.

Hall tedy přišel na to, že sny nejsou většinou žádné pohádky. Ve snech se objevují reálné postavy v reálném prostředí a zažívají každodenní situace.

magazin.cz

 

Profesor Ernest Hartmann považuje zase sny za jakousi noční terapii. Podle jeho názoru dá naše mysl do snů již známá fakta a věci. To se pak spojí s něčím, co ještě neznáme, nebo co nás nějakým způsobem obtěžuje. Ve snu se pak toto spojení zdá méně obtížné či nepříjemné. Hartmann studoval také noční můry. Naše mysl do snů promítá traumatizující okamžiky, které jsme třeba před několika dny prožili. Jedná se o přirozený proces. Pokud se k tomu pak ještě přidá neschopnost tuto informaci vytěsnit z dlouhodobé paměti, přicházejí noční můry. Ty vlastně značí posttraumatickou stresovou poruchu.

Díky snům jsme také schopni zpracovat a regulovat negativní emoce. Noční můry nám sice většinou naženou husí kůži a způsobí pocit úzkosti či zmatenosti, údajně na nich však je i něco dobrého. Prostřednictvím nočních můr nás totiž naše podvědomí upozorňuje na fakta, která bychom si měli uvědomit a začít je nějakým způsobem řešit. Noční můry nás mohou jistým způsobem varovat před potencionálním nebezpečím.

magazin.cz

 

Ještě dnes se najdou lidé, kteří snům přisuzují takřka magický význam. Některé kmeny dokonce ze snů vykládají budoucnost a hledají v nich radu při důležitých rozhodnutích. Tak tedy sladké sny…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1