Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nemůžete usnout?

Trpíte nespavostí? Budíte se ráno více unavení, než když jste večer ulehali do postele? Na vině může být například stres nebo zdravotní problémy, ovšem i nevhodně zařízená ložnice.

I zdánlivé maličkosti mohou narušit váš spokojený spánek. Záleží na barvě stěn i na dekoracích. Poruchy spánku trápí 45 procent populace. Zamyslete se nad uspořádáním své ložnice. Možná si to ani neuvědomujete, ale právě v tomto pokoji trávíte třetinu svého života. Se správným zařízením ložnice vám mohou pomoci následující tipy.

 

Ideální pokojová teplota

Správná teplota v ložnici by se měla pohybovat od 18 do 21 stupňů. Zejména v letních měsících však může být problém této teploty dosáhnout. Řešení může pak poskytnout například stropní větrák. Pokud si pořídíte takový, který nenadělá moc hluku, je to lepší než klimatizace. Svou roli v tomto případě hraje i peřina. Ideální je mít jednu přikrývku na zimu a jednu, ne tolik teplou, na léto. Uvidíte, že se vám hned bude lépe spát.

magazin.cz

 

Závěsy

Pokud jste šťastlivec, kterého ze spánku nic neprobudí, klidně můžete spát, i když vám do ložnice proudí okny světlo z ulice. Ovšem takových lidí je málo, a proto není na škodu pořídit si tmavé závěsy z neprůsvitné látky. Ty pak na noc jenom zatáhnete a nic vás nebude rušit. Celý pokoj nabude navíc díky závěsům útulného dojmu, což také ke klidnému spánku jenom přispěje.

 

Tlumiče hluku

Vzbudí vás v noci snadno i sebemenší hluk? V tom případě si do ložnice pořiďte koberec a několik malých polštářků. Proč? Koberec a polštářky působí jako tlumiče hluku. A vás už nic nevzbudí. Stejnou funkci pak plní i výše zmíněné závěsy.

 

Symetrie

V ložnici dbejte obzvlášť na symetrii. Symetrické by mělo být ideálně vše – noční stolky, závěsy na oknech, obrazy i květiny. Jenom tak docílíte rovnováhy. Jak v pokoji, tak v sobě.

magazin.cz

 

Květiny

Kousek přírody v podobě květin by měl být v ložnici samozřejmostí. Jednak květiny vytvářejí potřebný kyslík, také ale člověk obklopen „přírodou“ lépe usíná. Proto také všechny umělé materiály vyměňte za přírodní, například dřevo. Z ložnice byste ovšem měli vyprovodit své domácí mazlíčky, kteří by váš spánek jenom narušovali.

 

Málo věcí

Pamatujte, že ložnice není skladiště. Proto počet věcí v tomto pokoji redukujte na minimum. Všemožné dekorace, sošky, svíčky, suvenýry z dovolené – to vše z ložnice odneste, jinak se pořádně nevyspíte. Velké množství věcí by vás zkrátka rozptylovalo, aniž byste si to uvědomovali.

 

Pryč se zdroji světla

Z ložnice odstraňte vše, co má svítící kontrolky, nebo co se kdykoliv samo rozsvítí. Do ložnice tedy nepatří elektronika, a to včetně televize, počítače a mobilního telefonu. Pokud si v posteli před spaním rádi čtete, opatřete si malou lampičku, která vydává pouze mírné a decentní světlo. Jakékoliv světlo, když už v ložnici musí být, by mělo být tlumené.

magazin.cz

 

Správné barvy

Ideální barvy do ložnice jsou ty chladné, tedy bílá, odstíny modré, zelené či šedé. Rozhodně si stěny v tomto pokoji nemalujte červenou nebo třeba žlutou barvou. Chladné odstíny vám pomohou usnout, protože snižují tlak, zpomalují dýchání a celkově uklidňují. Ať už zvolíte barvu, jakou chcete, myslete na to, že by měla mít tlumený či pastelový odstín. V sytě a výrazně vymalovaném pokoji se vám nebude dobře spát.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1