Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Proč máte pořád hlad…

Snažíte se zhubnout, ale nemůžete si prostě pomoci, máte neustále hlad nebo na něco chuť. Sotva se najíte, už hledáte zase něco k snědku. Příčin vašeho hladu může být hned několik.

Hlad může být třeba důsledkem stresu. Často sice právě kvůli stresu nepozřete ani sousto, ovšem ze stejného důvodu můžete mít také hlad. Pokud jste ve stresu krátkodobě, zvyšuje se ve vašem těle produkce hormonů adrenalinu a kortikotropinu, které potlačují chuť k jídlu. Ovšem pokud na vás stres působí dlouhodobě, nadledvinky začnou produkovat hormon kortizol. A právě ten naopak zvyšuje chuť k jídlu. Při dlouhodobém stresu tedy můžete být nestále hladoví.

magazin.cz

 

Nesnídáte? Pak se nedivte, že máte celý dne hlad. Chybějící snídaně je další příčinou neustálého hladu. Pokud se nenasnídáte, neustále budete mít nutkání něco uzobávat a volit velké porce dalších chodů. Vašemu organismu v tomto případě totiž chybí energie, ovšem mlsáním ji tělu nedodáte. Pokud se snažíte zhubnout, rozhodně nezapomínejte na snídani. Riziko vzniku obezity je u lidí, kteří nesnídají, mnohem vyšší než u těch, kteří si snídani dopřejí.

Hlad je mnohdy jenom převlečená žízeň. Dehydratace skutečně velmi často stojí za vznikem hladu. A mnohdy se právě dehydratace také stejně jako hlad projevuje. Dodržujte tedy důsledně pitný režim.

Nedostatek spánku také patří k příčinám vzniku chronického hladu. V případě, že málo spíte, váš organismus potřebuje další den energii, kterou čerpá z jídla. U unaveného člověka dochází k poklesu hladinu hormonu sytosti, leptinu. Naopak hladina hormonu hladu, ghrelinu, stoupá. Pokud chcete zhubnout a zbavit se pocitu hladu. Dopřejte si spánek.

magazin.cz

 

V některých případech stojí za neustálým hladem zdravotní problémy. Hlad totiž může být specifickým projevem nějaké choroby, například onemocnění štítné žlázy či diabetu.

Hlad způsobuje i kolísání hladiny hormonů. Proto je někdy chronický hlad spojen také s premenstruačním syndromem. V tomto období jsou ženy náladové, ale také mnohdy hladové.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!