Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Svůdné spodní prádlo

Většina lidí si obléká spodní prádlo každý den. Můžeme si vybrat z celé řady střihů a materiálů. Ne vždy v historii měli lidé takovou možnost. Trvalo velmi dlouhou dobu, než se spodní prádlo vyvinulo do své dnešní podoby.

Počátky spodního prádla se objevují s postupným vrstvením kousků oblečení. Spodním vrstvám oblečení se pak logiky říkalo „spodní“. Jakési první spodní prádlo si tedy oblékali již lidé ve starověku. Staří Římané měli speciální tuniky coby spodní prádlo.

Prvním skutečným kouskem spodního prádla byla zřejmě bederní rouška. Nejenom, že ukrývala intimní partie, ale hlavně je měla ochraňovat před chladem či poraněním.

Od dob středověku začali muži nosit coby spodní prádlo zvláštní spodky – byly dlouhé od pasu až k lýtkům. Tam si je pánové uvazovali.

magazin.cz

 

A co nosily jako spodní prádlo středověké ženy? K dispozici měly spodky podobné pánským. Ženy si je oblékaly pouze v době menstruace, jinak si spodní prádlo neoblékaly. Ženy z bohaté společnosti měly menstruační košile.

Postupem času začali muži nosit punčochy s poklopcem. Spodní prádlo tak nabývalo na praktičnosti. Ve století devatenáctém se spojil horní a dolní díl spodního prádla, a světlo světa tak spatřil overal. Až zhruba ve třicátých letech dvacátého století se na trhu objevily první trenky a slipy podobající se těm dnešním.

magazin.cz

 

Typickým ženským spodním prádlem byly v historii korzety. Jednoduchý plátěný korzet s kosticemi se rozšířil v šestnáctém století, o což se zasloužila mimo jiné Kateřina Medicejská. Tento korzet se oblékal na halenku. Zhruba v dalším století přišla móda šněrovaček, tedy takové obdoby korzetu. Rovněž se nosily jako součást svrchního oděvu. Ženy je nosily většinou každý den kromě období těhotenství. A korzety a šněrovačky nosí mnohé dámy dodnes. U znovuzrození této módy stála císařovna Alžběta Bavorská, známá jako Sissi.

magazin.cz

 

Co se týče dámských kalhotek, ty začaly dámy nosit až od osmnáctého století. Ještě ve století devatenáctém však zdaleka všechny ženy kalhotky nenosily. Ne nadarmo se v této době zrodilo anglické pravidlo, podle kterého měly ženy vždy sedět s přitisknutými koleny u sebe. Ovšem ve stejném století došlo později k masovému rozšíření tohoto kusu spodního prádla. Zároveň se kalhotky postupně zmenšovaly, což měly na svědomí kankánové tanečnice.

magazin.cz

 

K ženskému spodnímu prádlu patří také punčochy. Dámské jsou známé zhruba od patnáctého století, k nohám se přivazovaly stužkami. Ve století šestnáctém se zrodily první krajkové podvazky a také bavlněné punčochy se švem. Bezešvé se začaly vyrábět až v devatenáctém století. A od roku 1939 začala slavná éra nylonových punčochových kalhot.

magazin.cz

 

Nejmladším kouskem dámského spodního prádla je podprsenka. Její „matkou“ je jistá Marie Phelps Jacobsová. Svůj patent později prodala firmě Warnes Brothe Corset Company, na čemž velmi prodělala. Od roku 1928 se podprsenky číslují tak jako dnes. Od té doby se podprsenky vyvíjely a ženám dnes poskytují maximální pohodlí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!