Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co neprospívá našemu mozku

Činnost mozku je ovlivněna hned několika faktory. Zatímco některé z nich mozku prospívají, jiné mu škodí a pomalu ho ničí. Tomu je potřeba se vyhýbat, pokud chcete udržet svůj mozek v kondici co nejdéle.

Znečištěné ovzduší

Pokud se budete nějaký čas pohybovat ve znečištěném ovzduší, moc vám to nebude myslet. Pro svou správnou funkci totiž mozek potřebuje dostatečný přísun kyslíku. Bohužel je v dnešní moderní době obtížné vyhnout se znečištěnému ovzduší, které mají na svědomí především automobily a průmyslová výroba. A proto lidé čím dál častěji trpí bolestmi hlavy či poruchami krátkodobé paměti. Pokud se člověk pohybuje ve znečištěném ovzduší dlouhodobě, jeho mozek se začne měnit.

magazin.cz

 

Nedostatek spánku

Spánek je pro naše tělo nezbytný z důvodu celkové regenerace organismu. A také náš mozek potřebuje regenerovat. Pokud má člověk po dlouhou dobu nedostatek spánku, dochází pomalu k poškozování mozku. Unavené tělo zkrátka nemá ani energii produkovat nové mozkové buňky, ty staré zase přestávají komunikovat s nervovými buňkami. Nejen proto si dopřejte dostatek kvalitního spánku.

 

Nezdravá strava

Složení vašeho jídelníčku se projeví na stavu vašeho mozku. Tento orgán zkrátka potřebuje pravidelný přísun kvalitních živin. Pokud se například denně stravujete ve fastfoodech, váš mozek tak trochu trpí. Mozkové buňky v důsledku špatné výživy umírají.

magazin.cz

 

Chybějící snídaně

Nesnídáte? Tak to vám rozhodně neprospívá. Absence snídaně se rovná nízké hladině cukru v krvi a nízké hladině živin, které si naše tělo ukládá jako zásobu do orgánů, pochopitelně také do mozku. Snídaně je právem pokládána za nejdůležitější jídlo dne. Začněte proto svůj den s něčím dobrým a zdravým. Pak budete celý den plní energie, rázem zmizí únava a lépe budete zvládat každodenní povinnosti. Pro správnou funkci mozku snídani zkrátka potřebujete.

 

Mozek je třeba trénovat

Pokud chcete svůj mozek udržet v dobré kondici, musíte ho trénovat. Představte si svůj mozek jako svaly, které musíte posilovat, princip je obdobný. Proto hrajte logické hry, snažte se řešit hádanky, čtěte – zkrátka stimulujte svůj mozek. Jenom tak bude nadále správně pracovat.

 

Alkohol a cigarety

O škodlivosti alkoholu a cigaret na lidský organismus ví asi každý. Mohou za vznik rakoviny, způsobují onemocnění srdce a cév, mají na svědomí celou řadu dalších chorob. Kromě toho se však cigarety a alkohol negativně podepíší na funkci mozku. Cigarety škodí mozku hlavně kvůli obsahu sloučenin v nikotinu, které stojí za vznikem neurologických potíží, například roztroušené sklerózy. Pokud často holdujete alkoholu, dochází ve vašem těle k dočasné chemické nerovnováze, což má za následek vytvoření strukturálních změn v mozku. Odborné výzkumy dokazují, že alkoholici mají výrazně zmenšený objem mozkovny.

magazin.cz

 

Přejídání

Přejídání, to je nehezký zlozvyk, který zdaleka nemá na svědomí pouze obezitu. Přejídání má mnohdy za následek vysokou hladinu cholesterolu v krvi, to vede k postupnému ucpávání cév, což vyústí v omezený přísun kyslíku a živin do orgánů, včetně mozku. Není tedy rozhodně na škodu zamyslet se nad svým jídelníčkem.

 

Přikrývání hlavy

Jak známo, pro správnou funkci mozku je nezbytný přísun kyslíku. Tomu však často zabraňují malé děti. Jak? Stačí, aby usnuli s přikrytou hlavou. Ve spánku pak dochází k zvětšení objemu vydechovaného oxidu uhličitého, zatímco hladina kyslíku pomalu klesá. Důsledkem toho je nesprávná činnost mozku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1