Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nenechte se ovládnout trémou

Tréma občas zaskočí asi každého. V určitých situacích se pravděpodobně nevyhne nikomu.

Všichni známe ten hrozný pocit, kdy nám vyschne v ústech, začneme se třást, podlamují se nám kolena, v hlavě máme najednou prázdno a občas se i objeví pocit dušení. To jsou typické projevy trémy. Nenechte se jí v důležitý moment ovládnout, nebo vás zničí. Jak s trémou zatočit?

 

Dobrá příprava

Před dnem D se pečlivě připravte na to, co vás vlastně čeká. Stačí si na papír sepsat jenom pár základních bodů, stručnou osnovu. Připravte si třeba řeč, kterou chcete říci, nebo naopak to, čemu se chcete vyhnout. Zkuste si vytvořit jakýsi scénář celé situace. Vše se pak sice může odehrávat jinak, ale vaše příprava vám dodá jistotu. V kritických momentech si na svou přípravu vzpomenete a snadno se vrátíte k důležitým bodům.

magazin.cz

 

Řeč si trénujte nahlas

V soukromí si nahlas přeříkejte svou připravenou osnovu. Díky tomu si důležité body nejenom lépe zapamatujete, ale také nacvičíte i tón hlasu a intonaci. Pokud se vám vaše řeč nebude zdát dobrá, máte ještě čas ji změnit. Až bude vaše řeč spolu s tónem hlasu, hlasitostí a intonací dokonalá, v důležitý moment určitě uděláte dobrý dojem a navíc uklidníte sami sebe.

 

Pohodlné oblečení

Určitě v důležitý moment chcete vypadat dobře. Ovšem pokud si obujete sice krásné, ale neuvěřitelně tlačící boty, nebo si obléknete příliš upnuté šaty, přinese to více škody než užitku. V nepohodlném oblečení se jen těžko budete moci plně soustředit a na klidu vám to také moc nepřidá. Určitě mýte ve svém šatníku něco, v čem se cítíte dobře a co vám také sluší.

 

Dochvilnost

Na schůzku nebo na zkoušku se určitě vyplatí přijít včas. Nejenom, že uděláte dobrý první dojem, ale zároveň se budete lépe orientovat v daném prostředí, když se s ním dopředu trochu seznámíte. Stačí jenom pár minut. Tíseň hned opadne, když nebudete v úplně cizím prostředí.

 

Předchozí úspěchy

V kritických momentech si vzpomeňte na své předchozí úspěchy. V duchu se vraťte do časů, kdy se vám něco povedlo. Takto si dodáte sebedůvěru, kterou jistě budete potřebovat.

magazin.cz

 

Nenechte se ovlivnit okolím

Na zkoušku či pohovor vás jistě čeká několik. A všichni jsou určitě nervózní a mají stejnou trému jako vy. Nenechte se jimi nijak ovlivnit. Neposlouchejte jejich řeči o tom, že se zkouška nebo pohovor nedá zvládnout, to vám na klidu moc nepřidá, právě naopak. Snažte se zachovat klid.

 

Přísun tekutin

Nezapomeňte si doma lahev s vodou. Naopak zapomeňte na pomocnou berličku v podobě alkoholu. Dodržujte pitný režim, vyhnete se dehydrataci i nepříjemné bolesti hlavy.

 

Odměna

Za zvládnutí stresující situace si jistě zasloužíte odměnu. Proto si poté kupte něco, co vám udělá radost. Odměna pro vás zároveň bude i motivací. Když vše zvládnete, uděláte si přeci radost.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!