Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Správný start do nového dne

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Neříká se to jen tak pro nic za nic. To, co snídáme, totiž velmi ovlivňuje podobu a průběh celého dne.

Záleží na složení snídaně i na tom, zda snídáme ve spěchu, nebo naopak v klidu. Snídaně má na svědomí také to, zda budeme během dne bdělí a plní energie, dále ovlivňuje naší náladu i zdravotní stav. Ráno volte takovou snídani, která vám zaručí dobrou koncentraci, dostatek energie, bdělost a dokonce i lepší funkci svalů. 

 

Sacharidy

Ideální snídaně by podle odborníků na výživu měla obsahovat sacharidy. Ty naše tělo potřebuje k tomu, abychom měli energii. Sacharidy totiž do těla postupně uvolňují glukózu. Zároveň náš organismus déle tráví potravu a my se tak cítíme dlouhou dobu sytí. A které potraviny obsahující sacharidy odborníci doporučují? Vhodné jsou například ovesné vločky, celozrnné pečivo, müsli nebo ovesná kaše.

magazin.cz

 

Avokádo

Prospěšné tuky obsahuje také avokádo. Kromě nich v něm najdeme také zhruba 20 vitaminů a minerálů. Za zmínku stojí například vitamin C, E, B6 či omega-3 mastné kyseliny. Avokádo je dále plné vlákniny, a tak působí pozitivně na zažívací trakt. Podle některých odborníků avokádo zlepšuje zrak, ochraňuje a udržuje v pořádku nervové buňky a dokáže zlepšit mozkovou činnost.

 

Vejce

Vejce jsou zdrojem bílkovin, zdraví prospěšných tuků a vitaminů, zejména vitaminů B12 a B2. Ve vejcích bychom našli také látku zvanou cholin, kterou naše tělo potřebuje pro správný vývoj a správnou funkci mozku. Vysoký obsah bílkovin nám zase pomůže upravit trávení.

magazin.cz

 

Borůvky

Nejenom, že vám borůvky ráno dodají energii a udrží vás v bdělém stavu, ale také poslouží jako ochrana pro náš mozek před působením škodlivých volných radikálů i jako prevence vzniku onemocnění mozku, jako je například Alzheimerova choroba či demence.

 

Losos

Tato ryba je plná omega-3 mastných kyselin, které naše tělo potřebuje pro obnovu mozkových buněk, k posílení synapsí v mozku, čímž dochází ke zlepšení paměti. Losos je také bohatý na aminokyselinu zvanou tryptofan. Ten je nezbytný pro tvorbu serotoninu, tedy látky, která u člověka vyvolává pocit štěstí a pohody.

magazin.cz

 

Špenát

Špenát je bohatý na vitaminy skupiny B, zejména pak kyselinu listovou. Ta dokáže zlepšit krátkodobou paměť a mentální schopnosti.

 

Banán

Podle výsledků studií odborníků z Texaské univerzity mají banány schopnost podpořit koncentraci. Banány jsou zdrojem draslíku, což je látka důležitá pro udržení našeho mozku v dobré kondici, dále pro správnou funkci srdce a nervové soustavy. Díky obsahu škrobu nás banán dlouho udrží bez pocitu hladu.

magazin.cz

 

Ořechy

Ořechy obsahují celou řadu zdraví prospěšných tuků, které mimo jiné napomáhají k udržení optimální hladiny cukru v krvi. Ořechy také mají na svědomí pomalé uvolňování energie. Díky obsahu kyseliny olejové pomáhají ořechy zahnat pocit hladu a na delší čas zasytí žaludek. Ořechy můžete zařadit do své snídaně jednoduše. Stačí si je nasypat do jogurtu, přidat do sladkého pečiva nebo si je vzít v balíčku třeba na cestu do práce, když ráno nestíháte.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!