Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Blahodárný zelený čaj

Nejenom, že vás udrží v kondici stejně jako káva, ale zároveň funguje jako prevence vzniku celé řady chorob.

Zelený čaj například prokazatelně zlepšuje funkci mozku a zabraňuje vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Pozitivní účinky zeleného čaje zná lidstvo po celá staletí, dnes již jsou vědecky potvrzeny.

Prevence vzniku rakoviny

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, flavonoidy a katechiny, což jsou velmi účinné antioxidanty. Konkrétně je zelený čaj nejbohatším zdrojem katechinů, které naše tělo využívá v boji proti oxidaci buněk. Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že zelený čaj může posloužit jako prevence vzniku několika druhů rakoviny. Ochrání vás například před rakovinou prostaty, prsou, konečníku, plic nebo kůže.

magazin.cz

Zlepšení funkce mozku

To, že dokáže zelený čaj zabránit vzniku rakoviny, vědí vědci poměrně dlouho. Ovšem pozitivní účinky tohoto nápoje na lidský mozek jsou tak trochu novinkou. Vědci z basilejské univerzity například poměrně nedávno zjistili, že zelený čaj zlepšuje kognitivní funkce mozku, hlavně paměť pracovní. Látky, které zelený čaj obsahuje, dokáží vylepšit propojenost mezi jednotlivými částmi mozku. Konkrétně si pitím zeleného čaje zlepšíte spojení mezi temenní a čelní mozkovou kůrou. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že účinků zeleného čaje by se dalo v budoucnu využít při léčbě psychických chorob či demence.

Prevence vzniku kardiovaskulárních chorob

Stačí pít zelený čaj a vyhnete se riziku vzniku kardiovaskulárních chorob. Zelený čaj má totiž tu schopnost, že dokáže výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi. Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že pokud člověk za den vypije alespoň čtyři šálky kvalitního zeleného čaje, snižuje se u něj riziko vzniku kardiovaskulárních chorob o 26 procent. Čínští odborníci zase přišli na to, že pravidelný konzument zeleného čaje netrpí tak často na vysoký krevní tlak. Riziko vzniku vysokého krevního tlaku u nich klesá o 46 až 65 procent.

magazin.cz

Pomoc ve stáří

Je dost pravděpodobné, že se díky popíjení zeleného čaje dožijete vysokého věku. A vaše stáří bude pohodové, opět díky zelenému čaji. Osoby starší pětašedesáti let pijící pravidelně zelený čaj jsou podle výsledků odborných studií v lepší kondici než ti, kteří zelený čaj nepijí. Konzumace zeleného čaje ve vyšším věku souvisí se sníženým rizikem vzniku nemohoucnosti.

Boj s nadváhou

Zelený čaj vám také pomůže v boji s nadváhou. Látky obsažené v tomto nápoji stimulují metabolismus. Dále dokáže zelený čaj působit na nervovou soustavu člověka, která pak způsobí přímé uvolňování tuků do krevního oběhu, kde se posléze spalují. Pokud se tedy snažíte zhubnout, nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit také zelený čaj.

magazin.cz

Zdravé zuby

Pravidelnou konzumaci zeleného čaje ocení i váš chrup. Nápoj je totiž bohatý na antibakteriální látky, které v našich ústech úspěšně ničí bakterie, které způsobují zubní plak a zubní kámen. V zeleném čaji také najdeme fluor, takže působí podobně jako zubní pasta.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!