Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co dokáží obyčejné kopřivy

Toužíte po krásné pleti, zdravých a zářivých vlasech? Hledáte univerzální životabudič? Sáhněte po kopřivách!

Obyčejné kopřivy mají celou řadu blahodárných účinků. Používat je můžete jak čerstvé, tak sušené. Tato rostlina působí pozitivně na zdraví celého organismu a také na vzhled, kdy omladí pleť a posiluje vlasy. A kopřivy si navíc můžete nasbírat sami úplně zadarmo.

Pokud se sami vydáte na sběr kopřiv, trhejte čerstvé a mladé výhonky rostliny. Ideální doba sběru je do poloviny června, dokud se v rostlině nenachází mnoho dusičnanů. Kopřiva je vhodná pro detoxikační kúry. Můžete popíjet kopřivový čaj nebo mladé listy rostliny použít v kuchyni. V posledně jmenovaném případě mají kopřivy všestranné využití, hodí se například do polévek, salátů nebo z nich lze připravit výborný špenát. Usušené listy zase poslouží jako koření.

magazin.cz

A jak kopřivy správně sušit? Rostliny je nutné sušit rychle, ve stínu a na čerstvém vzduchu. Jenom tak jim zůstane zelená barva. Obecně platí pravidlo, že teplota, při níž sušíte rostliny, nesmí být vyšší než 60 stupňů Celsia. Po usušení lze kopřivové listy snadno rozdrtiti na jemný prášek, a koření je tak na světě.

Jak již bylo zmíněno, kopřivy mají na lidský organismus blahodárné účinky. Rostlina dokáže například čistit krev, upravit metabolismus, pomáhat při léčbě zánětů a alergiích. Dále ulevuje od trávicích potíží, pomáhá čistit a regenerovat pleť, posiluje vlasy a urychluje jejich růst. To jsou jen některé příklady toho, co obyčejné kopřivy dokáží.

Pokud chcete pročistit své tělo a využít pozitivních účinků kopřiv na svůj zdravotní stav, připravte si z mladých rostlin čaj. Listy jednoduše zalejte vroucí vodou a nechte zhruba pět minut louhovat. Doporučuje se pít tento čaj každé ráno nalačno jako detoxikační kúru.

magazin.cz

K pročištění krve a pro dobrou pleť se připravuje speciální kopřivová šťáva. Tu připravíte ze stonků kopřiv, které spolu s nakrájeným citronem a trochou cukru povaříte ve vodě asi pět minut. Pak stačí přidat šťávu z citronů, vše scedit a nechat v čistých a uzavřených lahvích vychladnout. Jako kúru poté měsíc užívejte po čtyřech polévkových lžicích denně.

Výborný je také salát z mladých lístků kopřiv. Listy spařte vroucí vodou a nechte vychladnout. Pak k nim podle chuti přidejte papriku, rajčata, cibuli a česnek. Salát můžete dochutit svou oblíbenou zálivkou.

magazin.cz

Kopřivový špenát vám dodá více železa než špenát klasický. Jeho příprava je snadná. Budete opět potřebovat mladé lístky kopřiv. Ty omyjte a nadrobno nakrájejte. Nechte chvíli oschnout a mezitím si na pánvi osmahněte cibulku s trochou česneku. Pak přidejte kopřivové listy, podlijte vše trochou mléka a duste, dokud nebude směs měkká. Nakonec přidejte podle chuti sůl a pepř.

Usušenou kopřivu můžete přidat do hotových pokrmů. Hodí se třeba do polévek. Z brambor, cibule, pórku, kopřiv a smetany si můžete připravit výbornou kopřivovou polévku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!