Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Antidepresiva z přírody

Stres se dnes nevyhne nikomu a je jedním z důvodů, proč každoročně vzrůstá výskyt deprese. Ta je v současné době v žebříčku nejčastějších civilizačních chorob.

Často je nutné užívání antidepresiv. Jedná se o látky, které léčí a potlačují projevy deprese. Jejich kouzlo spočívá v tom, že ovlivňují hladinu chemických látek v mozku, tzv. neurotransmiterů, které mají na svědomí naše nálady. Pokud i vás trápí deprese, nemusíte hned nutně navštívit lékaře. Příroda nám nabízí řadu svých antidepresiv.

Heřmánek pravý

Léčivá bylinka se svou typickou vůní najde své uplatnění například v léčitelství či kosmetickém průmyslu. Dokáže tlumit bolest a celkově uklidňuje. Účinnou částí rostliny jsou její květy. Heřmánek odstraňuje pocit smutku a úzkosti, mírní deprese. Také napomáhá ke správné funkci žaludku, střev a močových cest. Má protizánětlivé účinky. Z heřmánku je možné připravit čaj nebo nálev. Obojí doslaďte podle chuti a konzumujte.

magazin.cz

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je tradičním přírodním antidepresivem v lidovém léčitelství. To ji doporučuje užívat jako nálev k léčbě neuróz. Jedná se o poruchy nervové soustavy, jako je například nervozita, strach, úzkost, neklid a další. Třezalka také dokáže účinně tlumit projevy lehčích depresí. Užívání třezalky navozuje dobrou náladu. V některých případech je dokonce účinnější než chemicky vyráběná syntetická farmaceutika. Rostlina je známá svými uklidňujícími a utlumujícími účinky. Kromě zmírnění deprese poskytne třezalka pomoc při únavovém syndromu či alergiích, dále upravuje trávení a krevní oběh. Ale pozor, kardiaci, těhotné ženy a ženy užívající hormonální antikoncepci by se měli třezalce vyhýbat.

Z třezalky tečkované, ze sušené natě rostliny, si můžete snadno připravit čaj. Běžně jsou dnes k dostání třezalkové kapsle.

Bazalka

Bazalka je spojena se středomořskou kuchyní. Tato jednoletá bylinka je charakteristická svou aromatickou a nasládlou chutí. Kromě využití v kuchyni se bazalka uplatní i v léčitelství. Z rostliny se získávají silice, které velmi pozitivně  ovlivňují nervovou soustavu. Bazalkový éterický olej zase tlumí nepříjemné bolesti hlavy. Stres, depresi, únavu a úzkost. Bylina také působí na zažívací systém nebo močové cesty.

magazin.cz

Bazalka má široké uplatnění v kuchyni – přidat ji můžete do salátů, těstovin nebo na pizzu. Ze sušené rostliny se připravuje také čaj, z čerstvé výluh. Vyzkoušet můžete také výborné bazalkové pesto, do něhož se přidává česnek, oříšky či sušená rajčata.

Levandule lékařská

Výrazně aromatická bylina má léčivé schopnosti. Již její vůně má schopnost uklidňovat, proto je vhodné uložit usušenou rostlinu pod polštář. Levandulovou silici můžete kápnout na ložní prádlo. Klidný a ničím nerušený spánek pak bude zaručen. Rázem zmizí nervozita, napětí i smutek. Levandulové kapky dokáží zmírnit bolesti hlavy a psychické napětí, povzbuzují činnost slinivky břišní, působí na snížení krevního tlaku. Podobné účinky má i levandulový čaj.

magazin.cz

Kozlík lékařský

Tato rostlina se již tradičně využívá při nervových potížích, jako jsou deprese, úzkosti či problémy se spánkem. Její účinky znali již starověcí léčitelé. Kozlík je bohatý na látky s názvem valepotriáty, které v našem těle působí jako sedativum. Bylina vám zaručí kvalitní spánek, odstraní deprese a strach. Dále dokáže snížit krevní tlak, působí jako analgetikum, mírní stavy hysterie, bolesti hlavy a problémy při menopauze. Kozlík lékařský se užívá ve formě kapek nebo čaje.

Prvosenka jarní

Prvosenka jarní neboli petrklíč patří mezi první znamení jara. A také má hned několik léčivých schopností. Květy této rostliny pomáhají bojovat s nespavostí, nervovými problémy, hysterií a depresí. Celkově uklidňuje a také mírní bolesti hlavy. Ze sušených květů si připravte například čaj.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!