Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chybí vám energie? Chcete zlepšit výkonnost?

Možná neustále uzobáváte něco sladkého, abyste při práci neusnuli. Pokud vás zmáhá únava, sladkosti vám zrovna moc nepomohou. Sacharidy totiž často způsobují ztrátu energie a snížení produktivity.

Borůvky

Borůvky bychom klidně mohli zařadit k superpotravinám, a to díky obsahu polyfenolů. Jedná se o antioxidační a protizánětlivé látky, které prospívají našemu nervovému systému a povzbuzují mozkovou činnost. Borůvky mohou posloužit jako pomocník při poruchách paměti. Mimo jiné údajně také zlepšují náladu.

Dýňová semínka

Tato semínka jsou bohatá na živiny, které zlepšují činnost mozku. Dýňová semínka obsahují velké množství bílkovin, minerálů, aminokyselin, vitaminů, vlákniny a komplexních sacharidů. Stačí pouhá hrst dýňových semínek denně a dodáte svému tělu potřebné množství zinku, které má vliv na zlepšení paměti a inteligence.

Rajčata

Rajčata působí pozitivně na náš mozek po dlouhou dobu. Jsou bohaté na antioxidant s názvem lykopen, který zabraňuje působení škodlivých volných radikálů na náš mozek, který je tak ochráněn před poškozením. Díky rajčatům budete mít lepší paměť a pozornost.

Špenát

Ve špenátu najdeme antioxidanty bojující proti působení volných radikálů. Dále špenát obsahuje mnoho draslíku, který zlepšuje reakce v mozku, a to díky zvýšení rychlosti signálů mezi jednotlivými neurony. Díky špenátu si zlepšíte paměť a schopnost učení.

Zelený čaj

Zelený čaj je stejně jako káva zdrojem kofeinu. Oproti kávě je však zelený čaj mnohem lepším stimulantem, a to díky obsahu antioxidantů a flavonoidů. Konzumací tohoto nápoje zabráníte vzniku cévních nádorů. Zelený čaj rovněž odstraňuje škodlivé dopady alkoholu na náš organismus.

Vlašské ořechy

Tento druh ořechů je plný omega-3 mastných kyselin, polyfenolů a antioxidantů. Podle výsledků odborných studií konzumace vlašských ořechů pomáhá zlepšit deduktivní myšlení člověka.

Cizrna

Cizrna je bohatá na hořčík, který náš mozek potřebuje pro rychlý přenos zpráv mezi mozkovými buňkami. Zároveň dokáže uvolnit cévní stěny a zvýšit tedy průtok krve i kyslíku do mozku.

Vejce

Vejce jsou zdrojem fenylalaninu, tedy látky, která zvyšuje hladinu endorfinů a enkefalinů v centrální nervové soustavě. Vejce nám tak mohou pomoci odstranit psychické problémy, nebo chronické bolesti. Dále vejce přispívají ke zvýšení mentální aktivity a snížení chuti k jídlu.

Brokolice a květák

Brokolice a květák jsou bohaté na cholin, což je vitamin skupiny B a základ acetylcholinu. A právě ten je jedním z neurotransmiterů, které nezbytně potřebujeme ke komunikaci mezi nervovými zakončeními. Také díky nim náš mozek lépe zpracovává uložené informace a dochází ke zlepšení paměti.

Česnek

V česneku najdeme jód, teda látku nezbytnou pro vytváření hormonů štítné žlázy. Ty potřebujeme pro správnou funkci a vývoj mozku. Dále jód napomáhá správnému fungování nervové soustavy.

Červená řepa

Červená řepa je bohatá na přírodní dusičnany, díky nimž se zvyšuje průtok krve do mozku. Díky tomu je pak náš mozek výkonnější.

Goji, kustovnice čínská

Goji je výživnou potravinou. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, stopové prvky, vitamin B a celou řadu aminokyselin. Působí jako dlouhodobý zdroj energie.

Lněné semínko

Lněné semínko je zdrojem alfa kyseliny linolové. Ta se podílí na zlepšení činnosti mozkové kůry, a přispívá tedy k lepší funkci motorického centra a k zlepšení prostorového vnímání.

Hovězí maso

Pokud člověk trpí na výpadky paměti, souvisí tento problém často s nedostatkem vitaminu B12. V tomto případě je vhodné zařadit do jídelníčku hovězí maso, které obsahuje živočišné bílkoviny bohaté na vitamin B12.

Chybí vám energie? Chcete zlepšit výkonnost?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!