Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Food paradise / foto: foodparadise.cz

Investice do kvalitního jídla se vyplatí

Platilo a částečně ještě platí, že většinový Čech při stravování dává přednost kvantitě před kvalitou. A nenaučil se jídlo vychutnávat. Jeho cílem je často hlavně dosažení pocitu sytosti. Zažité praktiky jsou již na ústupu.

Zdá se ovšem, že tyto zažité praktiky jsou již na ústupu a lidé více sledují složení a kvalitu.

 

Čechy začíná zajímat, co jedí

 

Celá společnost se postupně mění. Čas jídla – malý svátek a spolu s ní se mění i přístup Čechů k jídlu. Lidé čím dál víc cestují. Mají tak možnost srovnání způsobů stravování. Člověk, který ví, jak chutná pravá francouzská nebo italská kuchyně, těžko už dále bude akceptovat nějaká obskurní jídla z nekvalitních surovin a chemie. Pokud ochutnáte kupříkladu pravé domácí italské bazalkové pesto, nebudete po takové zkušenosti nahlížet se spokojeností na to, co vám na těstoviny běžně servírují v českých restauracích. Stejně tak lze předpokládat, že po zkušenosti s konzumací poctivého italského tradičního rizota s dýní budete mít problém za rizoto považovat to, co se podává v našich jídelnách pod názvem rizoto.


Pokud jste strávili nějakou dobu svého života v zemích, které jsou pověstné svou gastronomií, tak jste si tam mohli povšimnout, jak důležitou roli hraje jídlo v životě místních obyvatel – a jak si tam potrpí na kvalitu jídla. Třeba takový průměrný Ital si z každého jednotlivého jídla dokáže udělat malý obřad zasvěcený kulinářskému požitku. Italové milují dobré jídlo a dobré pití, jedí často a rádi popíjejí víno. Přitom se ale nepřejídají a ani neopíjejí - jelikož rozumí jídlu a vínu a dávají přednost kvalitě před kvantitou. A to je přístup, ze kterého bychom se měli poučit. Jíst zdravě neznamená držet diety. Jíst zdravě znamená zaměřit se na kvalitu a umět si jídlo užít.

Sláva hédonismu!

Kvalitní jídlo prospívá vašemu metabolismu a vy se pak cítíte lépe i po psychické stránce (kalokagathia). Když si navyknete přistupovat k jídlu jako k malému svátku a naučíte se vychutnávat si dobré jídlo, zjistíte, že se vám celkově zlepšila nálada – a máte pozitivnější přístup k životu. To, co jíme, ovlivňuje, jak se přes den cítíme. Věnujme proto kvalitě jídla větší pozornost.

Investice do kvalitního jídla se vyplatí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!