Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vanoce / foto: Shutterstock

Vánoce na dluh

Až se účet zeptá...co jste dělali o vánocích. A hlavně před nimi. Vánoce si chceme všichni užít, bohužel většina z nás si pod pojmem „užít“ představí hlavně spousty dárků pod stromečkem.

Nebo přinejmenším bohatý stůl a naplněnou lednici. Nějak nebereme na vědomí, že by mělo jít především o radost ze setkávání. Každý rok se to s malými změnami děje téměř v každé domácnosti.

Jenže kde vzít, když na výplatní pásce je jen omezená částka a kolem stromečku tolik očekávání? No a tak se mnohý z nás rozhodne, že to budou pořádné vánoce, ať to stojí co to stojí. A jsou tady přece půjčky a kreditky a kontokorenty atd. Reklama na různé půjčky bez doložení příjmů jako například ACEMA Credit, různé nebankovní úvěry a podobně.

 

Pokud si Vánoce neumíte představit bez toho, aby obdarovaní valily oči úžasem nad Vaší štědrostí a opravdu si chcete půjčit, je dobré to alespoň v základech promyslet.
A ne jako můj bratranec z matčiny strany, který ve snaze udělat radost dceři
k Vánocům, se zadlužil tak, že jako zástavu
k půjčce dal vlastní bydlení a pár měsíců na to se stal fakticky bezdomovcem. Je dobré si prostudovat podmínky půjčky a možnosti splácení.

Spočítat si kolik musím měsíčně splácet, kolik přeplatím a jaké jsou vlastně mé reálné možnosti splácení při současném příjmu, ale i v případě, že o práci přijdu. V takovém případě můžete požádat o půjčku bez doložení příjmu. Záludností u nebankovních úvěrů bývá text dole pod čarou. Často malým písmem. Pro většinu z nás číst podivný a bankovně právní jazyk podmínek není zrovna zábava na vyplnění volného večerního času. Hlavně proto, že bývá plný odborných výrazů
a různých kliček, ve kterých se často nevyzná ani kovaný matador různých soudních kuloárů. V mém případě je dobré si k vlastním brýlím na čtení přibrat i lupu.

Pokud ovšem už jste rozjeli spirálu různých úvěrů a půjček a Váš strýček z Ameriky ne ne odkázat Vám svůj prosperující ranč. Může Vám dobrou službu poskytnout i možnost konsolidace.

Něco jiného je ovšem situace pro podnikatele, kteří plánují založit či rozšířit podnikání a mají nosný podnikatelský záměr. Mohou si k Vánocům zjistit podmínky a začít nový rok s dobrým startem bez bolení hlavy.

Vánoce mají být svátky klidu a míru, tak Vám přeji, aby jste se nezamotali do lákavých spirál spotřeby a konzumu. Z vlastní zkušenosti vím, že to nejcennější se stejně nedá pořídit za peníze
a radost může udělat i s láskou vyrobená, nebo na bazaru sehnaná maličkost. Zapojte svou fantazii a užijte si krásné Vánoce.

Vánoce na dluh

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!