Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jídlo pro zdravé oči

Asi každý někdy slyšel o zázračných účincích mrkve na náš zrak. To je sice pravda, ale potravin, které nám zajistí dobrý zrak a zároveň zdravotní stav očí je hned několik. Které to jsou?

Každý den své oči zatěžujeme – ať už sedíme dlouhé hodiny u počítače, televize, trávíme čas v prašném či zakouřeném prostředí, zanedbáváme hygienu spojenou s nošením kontaktních čoček, málo spíme nebo neřešíme oční radu. To vše a mnohé další našim očím ubližuje.

Pokud chcete svým očím ulevit a věnovat jim trochu péče, změňte svůj životní styl, ale také jídelníček. Zkuste do něj zařadit potraviny, které vašim očím prospějí.

Avokádo

Avokádo je bohaté na lutein, což je látka prospěšná pro naše oči. Dále avokádo obsahuje vitamin A a velké množství betakarotenu, které naše oči potřebují pro zachování zdraví.

Česnek

Česnek dokáže podpořit oběh krve v oblasti hlavy, dále pak rozšířit a pročistit cévy. Proto je česnek prospěšný, pokud se u člověka vyskytne oční vada způsobená nedostatečným prokrvením očí.

Pivo

Tento oblíbený alkoholický nápoj je stimulantem imunitního systému člověka. Obsahuje celou řadu vitaminů skupiny B, a to B1, B2, B3, B6 a B9. Všechna tato „béčka“ zajistí našim očím zdraví a ochrání náš zrak.

Pampeliška

Pampeliška neboli smetánka lékařská obsahuje již jednou zmíněný lutein a látku s názvem zeaxanthin. Díky tomu tato rostlina podporuje ostré vidění. Pokud tedy nechcete nosit brýle, sáhněte po pampeliškách.

Listy mangoldu

Listy této zeleniny jsou bohaté na vitamin C, kyselinu listovou a betakaroten. Všechno to jsou látky důležité pro zdraví našich očí.

 

Borůvky

Borůvky jsou zdrojem látek zvaných antokyaniny, díky nimž lépe člověk vidí za šera a ve tmě.

Vejce

Ve vejcích najdeme lutein, lecitin, cystein a aminokyseliny obsahující síru. Díky tomu je náš zrak uchráněn před vznikem šedého zákalu.

Potravin prospěšných pro zdraví našich očí je celá řada. Kromě výše uvedených mezi ně patří například sója, víno, ořechy a semena nebo mořské ryby. Zařaďte je tedy do svého jídelníčku a ve stáří možná nebudete potřebovat brýle.

Jídlo pro zdravé oči

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3