Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Shopaholismus: Když se nakupování stane závislostí

Čas od času si asi každý koupí něco hezkého, udělá si zkrátka radost. Pokud se však z nakupování stane posedlost, člověka dokáže dostat na samotné dno.

Shopaholismus má nezřídka za následek exekuci. Podle psychologů se počet shopaholiků neustále zvyšuje.

Jak poznat, že se z obyčejného nakupování stal problém? Především je nutné posoudit míru nakupování, tedy čas strávený touto činností. Dále záleží na emocích, které člověk při nakupování prožívá. Často se shopaholismus projevuje tím, že jedinec veškerý svůj volný čas věnuje právě nakupování. Život shopaholika se prakticky skládá jenom z této činnosti, myšlenek na ní a z pocitů viny, kdy si pomalu začíná uvědomovat svůj problém.

Shopaholismu často propadají lidé, u nichž se objevují sklony i k jiným závislostem. Typická je v případě jakékoli závislosti porucha sebekontroly či sklony k depresím. Člověk si tak nakupováním zlepšuje náladu, jsou jakousi náplastí na jeho problémy. Shopaholik při nakupování cítí vzrušení a uspokojení. A běhání po obchodech se stane závislostí.

 

Prvním upozorněním, že se tává člověk závislý na nakupování, je nekontrolovatelná touha jít nakupovat. Shopaholici zpravidla nevnímají dlouhodobé negativní dopady své závislosti, jako je minimum finančních prostředků na základní životní potřeby, ztráta přátel a blízkých či trávení veškerého volného času pouze nakupováním. Závislost se projevuje tak, že se člověk chová rizikově, v případě shopaholismu neustále nakupuje. Následkem toho se rozpadají vztahy, ztrácí se zájem o koníčky a v ohrožení je kariéra. Mnoho shopaholiků například zanedbává své zaměstnání.

 

Shopaholismus má stejně jako jiné závislosti své charakteristické znaky:

Nadměrné utrácení peněz

Shopaholici utrácejí často více, než jim dovolují jejich finanční prostředky. Není tedy divu, že se u nich dříve či později objeví finanční problémy. Lidé závislí na nakupování si nikdy nepřipustí, že by si něco nemohli dovolit koupit.

Nakupování nepotřebných věcí

Shopaholici si nekupují jenom to, co potřebují, ale pořídí si vše, co chtějí a co se jim zrovna zalíbí. Místo jednoho páru bot si koupí třeba rovnou páry tři, místo jednoho trička si vybaví celý šatník.

Dlouhodobý problém

Závislost na nakupování je dlouhodobým, chronickým problémem. Člověk tak nakupuje třeba každý den po dobu několika měsíců. Předvánoční nakupování se tedy rozhodně nedá označit za shopaholismus.

Ukrývání

Protože nechtějí před nikým shopaholici své přehnané nakupování ospravedlňovat, nakoupené věci ukrývají. Aby svou závislost před okolím utajili, také si často zřizují tajné bankovní účty nebo si opatří několik kreditních karet.

Začarovaný kruh

U některých lidí se po nějakém čase objeví pocity provinění a rozhodnou se nakoupené věci vrátit zpět do obchodu. Ovšem pocit viny a výčitky svědomí mnohdy způsobí, že se u shopaholika opět objeví touha nakupovat. A tak se závislý člověk ocitne v začarovaném kruhu.

Ničení vztahů

Shopaholismus se negativně odrazí v mezilidských vztazích. Závislý člověk totiž přestane trávit čas se svými přáteli, svou rodinou nebo se svým partnerem. Fyzicky i psychicky se od svých blízkých začne izolovat.

Shopaholismus: Když se nakupování stane závislostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!