Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vánoční stromeček: Odkdy a proč ho zdobíme?

K Vánocům neodmyslitelně patří ozdobený stromeček. Zdobí ho snad každá rodina, je součástí každého vánočního trhu, stromečky najdeme i v nákupních centrech. Kde se však tradice zdobit na Vánoce stromeček vzala?

Podle staré legendy je „otcem“ vánočního stromečku opat Kolumbán z Bobbia. Ten žil v 6. století v Irsku, jako misionář působil v Bretani a Bergundsku. Vánoce roku 573 trávil na dvoře burgundského krále Gontrana. A právě jemu ozdobil Kolumbán jedli svícemi ve tvaru kříže, aby ho přivedl ke křesťanské víře.

Ovšem z celého období středověku se nedochovala žádná zmínka o ozdobeném vánočním stromku. Dokonce údajně katolická církev zakazovala zdobení stromu jako pohanský zvyk, a to až do 16. století. Na jeho konci se poprvé objevují ozdobené vánoční stromečky jako symbol rajského stromu Adama a Evy, kteří mají právě o Štědrém dnu svátek. Nejvíce zpráv o zvyku zdobit vánoční stromeček máme z oblasti dnešního Německa. Odtud se roku 1816 dostal do Rakouska a o něco později i do Francie.

Na počátku 19. století se objevil poprvé ozdobený vánoční stromek v českých zemích, a to zásluhou ředitele Stavovského divadla Jana Karla Liebicha (1733–1822). Tento mohučský rodák přijel do Prahy jako divadelní režisér, v roce 1806 se stal ředitelem divadla. Byl velmi oblíbený, o čemž svědčí i jeho přezdívka „papá Liebich“, a proslulý svou šlechetností a ochotou pomáhat lidem. Každé Vánoce hostil své přátele na večírku na svém libeňském zámečku. A právě v roce 1812 jim připravil překvapení – ozdobený stromeček, pod který umístil jesličky a drobné dárky. O ozdobeném vánočním stromečku se brzy začalo mluvit po celé Praze. Tento zvyk si brzy osvojili bohaté rodiny.

Pražské noviny z roku 1843 nám podávají informaci o tom, že vánoční stromečky jsou součástí Vánoc. Stromečky se často zavěšovaly ke stropu, byly zdobeny barevnými stuhami, sušenými jablky, ořechy, mandlemi, rozinkami, sušenými švestkami, perníky a sladkým pečivem. První lojové svíčky zdobily stromeček v Čechách poprvé zřejmě roku 1860 v domě univerzitních profesorů (tzv. Starém Štokhauzu) v Celetné ulici v Praze.

Dlouho byly ozdobené vánoční stromečky pouze záležitostí měst. Ještě před první světovou válkou byla většina českých venkovských domácností na Vánoce bez stromku. I chudší obyvatelé měst zdobili na Vánoce smrkovou nebo jedlovou větvičku místo drahého stromku.

Asi nejslavnějším českým vánočním stromem je smrk z Beskyd, který byl v roce 1999 darován papeži do Vatikánu. V roce 1982 zavedl papež Jan Pavel II. zvyk zdobit na Svatopetrském náměstí vánoční strom, přivezený jako dar ze střední, východní a západní Evropy. Evropské státy se vždy o čest darovat strom ucházely. Vánoční smrk z Beskyd byl do Vatikánu dopraven vlakem. Dne 4. prosince 1999 mířil ze železniční stanice Dobrá u Frýdku-Místku, do cíle, tedy železniční stanice Řím-San Pietro ve Vatikánu, dorazil 7. prosince. O dva dny později byl slavnostně vztyčen a ozdoben v duchu českých tradic slaměnými ozdobami. Kromě velkého smrku bylo do Vatikánu dopraveno dalších 25 malých stromků, které byly později ozdobeny perníkovými, keramickými a skleněnými ozdobami.

Vánoční stromeček: Odkdy a proč ho zdobíme?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!