Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak zvládnout vánoční návštěvy

Ať už chcete nebo ne, Vánoce jsou spojené i s návštěvami – příbuzných nebo přátel. A někdy se návštěvy zdají nekonečné. Pak nám berou nejen čas, ale i energii a o svátcích klidu a pohody ani nemůže být řeč.

Nenaříkejte si

I kdybyste měli hlavu plnou starostí a potřebovali jste se někomu svěřit, nenaříkejte si. Při sešlostech to není vhodné, určitě se totiž najde někdo, kdo se ve vašich problémech začne až moc vyžívat, a to vám rozhodně nebude příjemné. Dost možná byste také svým přátelům či příbuzným přidělali zbytečné starosti. Nemusíte ale nikomu lhát, stačí jenom zvolit neutrální téma k rozhovoru.

Téma rozhovoru

Téma rozhovoru vybírejte obezřetně. Než se o něčem začnete bavit, raději se zamyslete, zda je to dobrý nápad. Rozhodně neřešte problémy, které stejně nevyřešíte, akorát zbytečně pokazíte atmosféru. Nejlepší jsou neutrální témata. Občas také není na škodu připomenout si společné zážitky.

Pozor na alkohol

Součástí vánočních sešlostí je většinou i alkohol. Drink na uvítanou, přípitek a pak třeba sklenka vína. S množstvím alkoholu v krvi se začínají projevovat vaše emoce. Ani si toho nemusíte všimnout, ale věřte, že vaše okolí to vnímá. Pak stačí málo a trapas je na světě. Na alkohol tedy pozor.

Děti

Na každé rodinné sešlosti jsou přítomny i děti. A vzpomínáte si ještě, jak jste se na takových setkáních cítili vy, když jste byli malí? Dost možná jste to prostě museli přetrpět. Proto na to nezapomínejte a nechtějte po dětech, aby vám z donucení musely zpívat koledy, recitovat básně nebo hrát na hudební nástroj. Raději jim dejte nějaký malý vánoční dárek, třeba hračky nebo omalovánky, u toho se jistě budou lépe bavit.

Nepřejídejte se

Stoly jsou při vánočních návštěvách plné cukroví, chlebíčků, jednohubek a podobných pamlsků. A pokud máte ještě sklenku alkoholu, neustále něco uzobáváte. Během chvíle máte plný žaludek. V horším případě se později objeví trávicí obtíže. Proto se nepřejídejte. Zkrátka všeho s mírou.

Včasné ukončení

Každá vánoční sešlost jednou skončí, i přesto, že vám může připadat nekonečná. A právě zmíněná zdánlivá nekonečnost může být nepříjemná hostiteli. Proto na něj berte ohled a odejděte zdvořile ve chvíli, kdy se už ostatní také vytrácí. Hostitel vám bude jistě vděčný.

Jak zvládnout vánoční návštěvy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!