Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pravidelné cvičení dokáže zázraky

Pravidelný pohyb by měl být součástí života každého z nás. Někdo sportuje, protože pohyb zkrátka miluje. Další si zase chce vytvarovat sexy postavu.

Delší život

Víte, že si pravidelným cvičením můžete prodloužit život? Pravidelný pohyb totiž představuje prevenci vzniku civilizačních chorob. Pokud ještě ke cvičení přidáte zdravou stravu, budete se cítit mnohem lépe a dost možná budete i déle žít. Podle výsledků odborných studií se u pravidelně sportujících jedinců snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 20 až 30 procent. Pravidelná fyzická aktivita také prokazatelně oddaluje proces stárnutí. Stačí pouhých 15 minut denně vyhradit pro pohyb.

Kvalitnější spánek

Lidé, kteří se pravidelně věnují sportu, spí kvalitnějším a hlubším spánkem. Ráno po probuzení pak mají dost energie na nový den. Ovšem před tím, než ulehnete do postele, není vhodné cvičit. Tělo musí být před spánkem uklidněné.

Lepší pleť

Možná si ani neuvědomujete, k čemu všemu člověku slouží kůže. Poskytuje nám ochranu před infekcemi, pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu a zbavuje tělo odpadních látek. A díky pravidelnému cvičení se kvalita a vzhled vaší pleti zlepší. Díky fyzické aktivitě dojde k posílení krevního oběhu, což má za následek zvýšený průtok krve a přísun kyslíku. A pleť bude dobře vyživená, pevná, pružná a získá celkově mladší vzhled.

Ochrana kloubů

Díky cvičení můžete zapomenout na osteoporózu nebo artrózu. Pravidelný pohyb přispívá k udržení pohyblivosti a zdravého stavu kloubů. Nejenom, že vás nebude pohyb bolet, ale zároveň se celkově zlepší kvalita vašeho života. Navíc posílená svalová hmota tolik klouby nezatěžuje.

Lepší trávení

Cvičení dokáže zlepšit a zrychlit proces trávení potravy. Díky tomu se člověk dobře a lehce cítí a má dostatek energie. Pokud v našem těle přetrvává strava příliš dlouho, začíná být toxická a „jedy“ se nám pak přes tlusté střevo dostávají do těla. Následkem toho je člověk neustále unavený, má špatnou náladu, v extrémním případě je pak ohrožen rakovinou tlustého střeva.

Dobrá nálada

Pravidelné cvičení vám také zajistí dobrou náladu a pocit štěstí. Při fyzické aktivitě se totiž uvolňují endorfiny, tedy hormony štěstí, které mají vliv na naší náladu. A psychický stav člověka úzce souvisí s jeho stavem fyzickým. Třeba dlouhodobý střes nikomu neprospěje. Právě stres a deprese dokáže zahnat cvičení.

Pravidelné cvičení dokáže zázraky

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1