Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kočka a pes nemusí být nepřátelé

Myslíte si, že se spolu kočka a pes nesnesou? Tak to se pletete! Pes a kočka spolu mohou žít klidně pod jednou střechou, aniž by si šli po krku. Stačí jen pár kroků a zásad a ze psa a kočky se stanou přátelé.

Spolu už od narození

Z kočky a psa se mohou stát nerozluční parťáci na celý svůj život. Prvním krokem je vzájemný kontakt obou zvířat již od narození. Ideální situace je, když si zároveň pořídíte koťátko i štěňátko. Tak si na sebe zvířata rychleji a lépe zvyknou, naučí se spolu vycházet a nepůjdou si po krku.

 

 

Pokud už máte dospělou kočku nebo dospělého psa, můžete si k němu pořídit mláďátko dalšího zvířátka. V tom případě je nejlepší, když k dospělému psovi přidáte koťátko. Dospělé kočky totiž často malé štěňátko nepřijímají do svého teritoria.

Stejná láska a péče

Pokud se rozhodnete pořídit si psa a kočku, věnujte oběma zvířatům stejnou lásku a péči. Zkrátka jedno zvíře nezanedbávejte na úkor toho druhého. Zpočátku budete nejspíš muset zvířata pozorovat, zda po sobě nevyjíždějí a jak se spolu snášejí. Pokud se budou navzájem neustále honit po bytě nebo se fyzicky napadat, je třeba zasáhnout. Je dobré kočce zastřihnout drápky, aby psovi zbytečně moc neublížila. Chce to také dostatek času a trpělivosti, než si na sebe zvířata navzájem zvyknou. Věnujte se i každému zvířeti zvlášť, hlaďte je, mazlete se s nimi. Ani jedno ze zvířat se nesmí cítit zanedbávané.

 

 

Své vlastní místo

Dbejte na to, aby zvíře mělo své vlastní místo, kde bude mít klid a soukromí a nebude se cítit v ohrožení. Zatímco psovi postačí pohodlný pelíšek, kočka potřebuje ještě nějaký úkryt, kam se čas od času schová. Kočičí toaletu zase dejte na místo, na které nemá pes přístup.

Zvířata nenuťte, aby spolu za každou cenu trávila veškerý čas nebo aby si spolu hrála. Až si na sebe zvyknou, budou si spolu hrát, když na to budou mít náladu.

Krmení

Kočce a psovi určete oddělená místa, kde se budou stravovat. Každé zvíře musí mít svou misku na čerstvou vodu a misku na jídlo. Zvířata si svou stravu instinktivně chrání. Rozhodně pejska a kočičku nekrmte stejnými granulemi či jinou stejnou potravou. Oba potřebují odlišné složení jídelníčku. Kočičí strava je například bohatá na tuky a bílkoviny, a kdybyste takto krmili psa, moc by přibral na váze.

Kočka a pes nemusí být nepřátelé

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!