Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si sami ničíme mozek?

Mozek je velice důležitý orgán, o který bychom měli pečovat. Náš životní styl a špatná životospráva ale mozek pomalu a jistě ničí.

Poškození mozku se fatálně podepíše na kvalitě života. Proto si ho zbytečně sami neničte.

Nedostatek cukrů

Mnoho lidí drží nízkosacharidové diety. Ty sice obvykle přinášejí úspěch v podobě úbytku váhy, ovšem také mají svou negativní stránku. Nízkosacharidové diety značně omezují zdroje energie pro mozek. Ke správné funkci mozku je zapotřebí 25 procent celkové spotřeby glukózy a 20 procent spotřeby kyslíku.

Dnešní moderní a uspěchaná doba nás prakticky nutí dělat několik věcí zároveň, a právě proto potřebujeme dostatečný přísun energie, tedy glukózy, do mozku. Energie je spotřebovávána při provozování nějaké činnosti, ale také při přechodu z jedné činnosti na druhou.

Negativní myšlení

Chronický stres se také negativně podepisuje na našem mozku. Během působení stresu je zvýšena produkce hormonu kortizolu, který může zhoršit paměť, v extrémním případě to vede ke zmenšení kapacity mozku. Stresu se pochopitelně v dnešní době úplně vyhnout nelze. Je ale důležité, abychom svou psychiku zbytečně nezatěžovali sami – třeba negativním myšlením. Nadměrná sebekritika a negativní myšlení mají stejné důsledky jako chronický stres.

Špatný jídelníček

Špatně sestavený jídelníček našemu mozku také neprospívá. Vhodné nejsou zejména zdroje prázdných kalorií, výživově nehodnotné polotovary, potraviny z fast foodů a podobně. Takové potraviny nejsou zdrojem tělu potřebných živin, ale také obsahují celou řadu zdraví škodlivých látek.

Pro správnou funkci mozku je vhodné do jídelníčku zařadit zdroje komplexních sacharidů, zdravých tuků, vitaminů skupiny B a minerálů, jako je železo, zinek či jód.

Pohyb

Nejen pro správné fungování celého těla, ale i mozku je důležitý pravidelný pohyb. Díky pohybu je totiž lépe rozváděn kyslík a živiny do celého těla, včetně mozku.

Nedostatek odpočinku

Problémem mnoha lidí je, že neumí odpočívat. Jsou zkrátka v jednom kole a neodpočinou si ani v případě, že jsou vyčerpaní. To ovšem může vést ke kolapsu organismu. Respektujte proto potřeby svého těla a dopřejte mu odpočinek. Kromě kvalitního spánku nezapomínejte na „nicnedělání“.

Jak si sami ničíme mozek?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!