Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Apiterapie: Když včely léčí

Slyšeli jste někdy o apiterapii? Jedná se o přírodní léčebnou metodu včelími produkty. Po celá staletí je člověk využíval.

Při léčení se využívá med nebo třeba mateří kašička, květový pyl či včelí jed. Léčivé účinky včelích produktů u nás navíc mají dlouhou tradici.

Aby mohl vzniknout med, sbírají včely z květů nektar, medovici a sladké šťávy. To vše včelám projde trávicím traktem a nakonec to uskladní v plástech. Mladé včely, tzv. mladušky, pak pomáhají uzrát medu. Po celá staletí med v mnoha zemích využívali lidé jako jediný zdroj cukru. Med byl také považován za zázrak – a je jím dodnes.

Apiterapie

Základním léčebným prostředkem v apiterapii je včelí med. Pokud chcete opravdu kvalitní med, kupujte ho od českých včelařů. Od nich dostanete výhradně med tuzemský. A to snižuje riziko vzniku alergických reakcí, které mnohdy vyvolají medy cizokrajné kvůli přítomnosti exotických pylů. Český med se vyznačuje vysokou kvalitou. V lékárnách dnes seženete výborné výrobky z medu nebo propolis, které se využívají právě při apiterapii.

Med má protizánětlivé účinky, působí na náš organismus jako přírodní antibiotikum. Med a výrobky z něj dokáží zlepšit trávení a zažívací procesy. Pomáhá například při průjmu či zácpě. Udržuje dále v pořádku psychiku člověka, posiluje centrální nervovou soustavu a imunitní systém. Med také pomáhá při potížích se spánkem. Uplatní se i při léčbě anémie, nemocí z ozáření a při onemocněních jater či slinivky břišní. Med je také výborný pro použití v oblasti kosmetiky.

Konzumace medu snižuje toxické účinky našich každodenních „hříchů“, jako je káva, silný čaj, alkohol nebo cigarety. V případě chorob urychluje med léčebný proces. Také zmírňuje stres a další psychické potíže.

Druhy medu

Květový med (nebo také med nektarový) obsahuje květy nektarodárných rostlin a stromů. Charakteristická je pro něj světlá barva. Skládá se z jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy, díky čemuž ho naše tělo snadno stráví. Tento med je výborným zdrojem energie.

Lesní med (neboli med medovicový) má tmavší odstín. Najdeme v něm více minerálních látek a malé množství bílkovin. Výborný je zejména v zimních měsících. Pomáhá ulevit při onemocnění dýchacích cest či ledvin.

Propolis

Propolis je včelím produktem rovněž využívaným v apiterapii. Jedná se o složitou směs několika přírodních látek. Včely propolis potřebují pro budování svého obydlí. Propolis obsahuje mimo jiné silice, pryskyřice, vosky, pyly a antioxidanty.

V apiterapii našel propolis uplatnění kvůli svým protizánětlivým, antibakteriálním a antibiotickým účinkům. Dnes poměrně běžně seženete propolisové masti nebo tinktury. Propolis pomáhá při akné, léčbě aftů, hnisavých poraněních, plísni na nohou apod. Pokud tinkturu naředíte, můžete ji používat pro kloktání nebo výplach úst při paradentóze.

Propolisová mast je výborným pomocníkem při ekzémech, lupénce, popraskané a citlivé pokožce či popáleninách.

Propolis má antibiotické a anestetické účinky. Také dokáže stimulovat imunitní systém, neutralizovat účinky některých jedů, ničit plísně, urychlit hojení ran. Na lidský organismus působí dezinfekčně a odstraňuje účinky škodlivého záření. Podle některých výzkumů propolis dokáže zastavit nádorové bujení a působí jako přírodní antidepresivum.

Mateří kašička

Mateří kašička je vlastně výměšek hltanových žláz včel-dělnic. Skládá se z minerálních látek, tuků, mastných kyselin, vitaminů a cukrů. Užívat by ji neměly těhotné ženy a malé děti. Mateří kašička má celou řadu léčebných účinků. Působí jako přírodní antibiotikum a protivirově, podporuje správnou srdeční činnost a dýchání, zlepšuje činnost žaludku a střev a zabraňuje vzniku osteoporózy. Mateří kašička dále podporuje ženskou a částečně i mužskou plodnost, upravuje menstruační cyklus a má afrodiziakální účinky. Naši pokožku pak omlazuje a regeneruje.

Včelí jed

Včelí jed v sobě ukrývá zhruba 40 léčebných složek. Jedinou nevýhodou je, že někteří lidé jsou na tento jed alergičtí. V apiterapii však najde uplatnění při léčbě chorob, jako je roztroušená skleróza, artritida či kožní lupus. Údajně pomáhá léčit i Lymskou boreliózu.

Apiterapie: Když včely léčí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!