Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ovládněte vztek!

Údajně každý pátý člověk jenom s obtížemi zvládá svůj hněv a svou zlost. A jak jste na tom vy? Máte vztek pod kontrolou, nebo dáváte emocím volný průchod?

Hněv a vztek patří pochopitelně k našemu životu. Jedná se o přirozené emoce, které mnohdy člověk dokonce potřebuje ke svému přežití. Ovšem tyto emoce (jako každé jiné) bychom měli mít pod kontrolou. Zkrátka bychom se měli naučit je ovládat. V mnohém nám to usnadní život.

Vztek je jednou ze základních lidských emocí. V podstatě se jedná o nahromadění zloby, které se objevuje spolu s neúspěchy v naplňování určitých cílů. Míra zmíněného „nahromadění“ je u každého člověka jiná. Někdo zkrátka vybuchne hned, zatímco jiný má delší trpělivost. Vše závisí na temperamentu a povaze jedince. V pořádku však nejsou příliš časté výbuchy zlosti, ale také potlačování hněvu. S častými výbuchy zlosti je například spojeno zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, potlačování hněvu může mít zase na svědomí žlučníkové problémy. Dokazují to psychosomatické studie. I přesto, že je hněv přirozenou reakcí, měli bychom se ho snažit pochopit, najít v něm pozitiva, díky kterým pak můžeme své chování změnit k lepšímu.

Jak již bylo zmíněno, vztek úzce souvisí s temperamentem a povahou člověka. Ovšem i tak ho můžeme ovlivnit a pomalu se ho naučit ovládat. Pochopitelně bude těžší naučit se ovládat svůj hněv pro cholerika, ale i ten to může zvládnout. Flegmatici zase vztek hromadí nějakou dobu v sobě, svým způsobem se ho vlastně bojí. Ti by se měli naučit vztek ventilovat ven postupně. Výbuch „nahromaděného“ hněvu se totiž mnohdy rovná katastrofě.

Na tom, jak člověk zvládá hněv a zlost, má velký vliv také výchova. Rodiče by už své děti měli naučit, jak se zlostí a hněvem pracovat. Mnoho lidí v dospělosti tyto emoce potlačuje, protože k tomu byli zkrátka donuceni svými rodiči v dětství. Již děti by měly podle odborníků vědět, že hněv a vztek jsou přirozenou reakcí na neúspěch a že s nimi mohou pracovat a ovládat je.

A jak lze vztek ventilovat, aniž byste například křičeli nebo někoho slovně napadali? Dobrým způsobem je např. „vypsání se“ ze vzteku. Sami si uvědomte, proč se vlastně hněváte. Důvod si napište na papír a s ním i to, co máte zrovna v jeho spojitosti na srdci. Emoce však nemusíte vyjádřit pouze slovy, ale i malbou, pohybem nebo nějakou činností. A je to rozhodně lepší způsob, než se například s někým zbytečně pohádat, což by vás později mohlo mrzet.

Ovládněte vztek!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!