Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Naučte se šetřit!

Umět hospodařit s penězi by měl každý dospělý člověk. Ovšem ne vždy tomu tak je. Pokud je to i váš případ, naučte se šetřit. Lepší a spokojenější život vám bude odměnou.

A proč je vlastně dobré umět šetřit a mít nějakou finanční rezervu? Představte si třeba situaci, že se vám rozbila pračka nebo lednička, je potřeba něco v bytě nutně opravit, nebo že jste (v tom nejhorším případě) byli propuštěni ze zaměstnání. Zrovna v takových případech se vám bude finanční rezerva určitě hodit. Zároveň můžete po našetřených penězích sáhnout, pokud chcete jet třeba na dovolenou.

Jak ale začít šetřit? Zvláště v případě, že člověk sotva vyžije od výplaty k výplatě? Finanční rádci se však shodují na tom, že ušetřit (i když jenom minimum) se dá z každé výplaty. Jak?

Žádné výmluvy

Pokud šetření neustále odkládáte, není to zrovna nejlepší postup. Tak byste totiž nemuseli začít šetřit nikdy. Konec výmluvám! To také znamená, že zapomenete na výmluvy, že nemůžete šetřit, protože málo vyděláváte. Šetřit totiž můžete začít kdykoli.

Přehled rozpočtu

Udělejte si přehled ve svém rozpočtu. Uvědomte si, kam míří vaše příjmy a kde byste mohli více ušetřit. Někdy zase stačí jenom se svými financemi efektivněji hospodařit. Mějte svůj rozpočet pod kontrolou.

Přehled výdajů

Pro výše zmíněnou kontrolu rozpočtu vám bude pomocníkem seznam výdajů. Sepište si zkrátka přehled, za co všechno utrácíte a jak často. Při tom možná zjistíte, za co zbytečně moc utrácíte a kde můžete ušetřit. Finanční experti doporučují si výdaje zapisovat denně a pak se na tento přehled podívat třeba po týdnu nebo po měsíci. Při sepisování výdajů buďte důslední, nezapomínejte ani na utracené drobné za kávu nebo noviny. Potom skutečně zjistíte, kam vaše finance mizí. A jistě najdete něco, kde by se dalo ušetřit.

Cíle

Předtím, než začnete šetřit, stanovte si své cíle. Tedy to, na co byste si chtěli ušetřit. Chcete mít finanční rezervu pro případ nouze? Nebo chcete ušetřit na vysněnou a zaslouženou dovolenou? Pokud máte více cílů, pro každý z nich si určete pomyslnou „kasičku“. Dnes si podobným způsobem můžete rozdělit spořicí účet na několik částí. Při šetření záleží na prioritách každého člověka. Stanovené cíle vám pak budou motivací při šetření.

Finanční poradenství

Pokud si sami se šetřením a finančním hospodařením nevíte rady, můžete se obrátit na kvalifikovaného finančního poradce. S jeho pomocí třeba lépe odhalíte, za co zbytečně utrácíte a kde můžete ušetřit.

Naučte se šetřit!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!