Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Strach u zubaře: Jak se ho zbavit?

Asi nikdo z nás nechodí k zubaři s nadšením. Zhruba 75 procent lidí má u stomatologa strach nebo nepříjemný pocit. U 15 procent se dokonce objevuje fóbie ze zubaře, tedy panický strach, kvůli kterému nechodí na preventivní prohlídky.

Špatné zkušenosti z dětství

Strach z návštěvy zubaře vzniká většinou již v dětství v důsledku špatných zkušeností. Děti vnímají nevlídné chování lékaře, na jejich psychice se podepíše jistě necitlivý přístup stomatologa. Po nepříjemném zážitku u lékaře v dětství se objevuje u člověka strach většinou až do dospělosti.

Sami zubní lékaři doporučují první návštěvu u zubaře již u dětí v útlém věku. Dítě se tak dříve seznámí s celou situací a na případné nepříjemnosti nereaguje úzkostlivě. Pokud však k zubaři přichází dítě třeba už sedmileté nebo dokonce desetileté, zuby už může mít zkažené a nevyhne se nepříjemnému vrtání nebo dokonce trhání zubů. A strach ze zubaře je na světě.

Vyhýbání se zubaři

Strach ze zubaře rozhodně nezmizí, pokud se budete vyhýbat preventivním prohlídkám a návštěvu zubního lékaře neustále oddalovat. Zanedbaná péče může nakonec způsobit, že o zuby úplně přijdete.

Zbavte se strachu!

Pokud chcete svůj strach z návštěvy zubaře překonat, zapomeňte rozhodně na berličku v podobě alkoholu. Ten není vhodné kombinovat například s analgetiky a strach vám stejně moc nezmírní.

Je možné, že se bojíte konkrétního lékaře. Máte s ním špatnou zkušenost? Chová se neprofesionálně? Najděte si jiného stomatologa. Jistě budete chodit s menšími obavami k lékaři příjemnému a citlivému.

Někoho uklidní, když ví, co přesně v jeho ústech lékař dělá. Ovšem někoho to ještě více vystraší. Seznamte proto svého zubaře s vaší situací.

Podle některých odborníků pacienty uklidní mačkání nějakého měkkého předmětu. Dětem proto nebraňte, aby si k zubaři vzaly svého oblíbeného plyšáka. Psychickou podporu při návštěvě zubního lékaře vám může poskytnout i talisman.

Mnoho lidí znervózňuje pocit, že nemohou u zubaře mluvit, a nemají tak celou situaci pod kontrolou. Pokud do této skupiny patříte i vy, domluvte si před prohlídkou chrupu se svým lékařem jasný signál, který zastaví jeho práci. Hned budete klidnější.

Nic nemusí bolet

U zubního lékaře nemusíte o zákrocích v ústech ani vědět. Stačí si zažádat o znecitlivující injekci. Extrémně vystrašení jedinci mohou dokonce celou návštěvu u zubaře prospat v celkové anestezii. Ovšem za to už si připlatí. Částka se pohybuje v řádu několika tisíců.

Strach u zubaře: Jak se ho zbavit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!