Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Běhání: Těmto nesmyslům nevěřte

Běhání je hitem dnešní doby. Tato aktivita má stále více příznivců. Pokud i vy chcete začít dělat něco smysluplného pro své tělo a zdraví, nebojte se začít běhat. Zapomeňte na následující výmluvy a nesmysly...

Kdo běhat neumí, ať se do toho raději nepouští

Toto je skutečný nesmysl, běhat totiž umí každý. Běh dokonce patří mezi nejpřirozenější pohyby, které člověk ovládá. Sice je běh také aktivitou, při které je možné se dopustit celé řady chyb, ale kvůli tomu není důvod vše vzdávat dříve, aniž byste vůbec s běháním začali. Ze začátku je vhodné střídat běh s chůzí, přičemž se člověk učí správně pracovat s dechem, postupně se začne zlepšovat i technika běhu. Vše je jenom o cviku a snaze se zdokonalovat. Uvědomte si, že i profesionální sportovci nějak začínali.

Při běhu je vysoké riziko zranění

Otázkou je, při které činnosti se riziku zranění vyhneme. Jedná se pouze o výmluvu. Při běhání se můžete zranit stejně jako při jízdě na kole, hraní fotbalu nebo při cestě do zaměstnání. To by se člověk pomalu musel bát vůbec vyjít na ulici. Běh je ve své podstatě velmi bezpečnou pohybovou aktivitou. Pokud dbáte na zásady, jako je zahřátí svalů, nepřeceňování tempa nebo terénu.

Běhání je záležitost mladých

To vůbec není pravda. S běháním můžete začít klidně po čtyřicítce i po padesátce. Běh je aktivitou vhodnou pro každého, kdo se nebojí s ní začít. Stačí vzít v úvahu svůj zdravotní stav a přizpůsobit mu podmínky, tedy tempo a náročnost. Zbytečně se nepřetěžujte a zlepšíte si zakrátko svou kondici a uděláte něco dobrého pro své zdraví.

Běhání stojí moc peněz

Na rozdíl od jiných sportů je právě běhání levnou záležitostí. Nějaké to sportovní oblečení, tričko a tepláky, má doma snad každý. A kvalitní boty na běhání vám také nemusí nutně zruinovat peněženku. Pokud běhání po nějakém čase „propadnete“, budete do něj sice něco investovat, ale to jenom pro své vlastní pohodlí. Funkční oblečení a doplňky pro běhání však také nestojí převratné částky.

Při běhání trpí kolena

Velmi rozšířený mýtus tvrdí, že běháním si člověk zničí kolena a klouby dolních končetin. Vezměte na vědomí, že pro zdraví našich kloubů je naopak nezbytný pravidelný pohyb. Běh pak přispívá k posílení kloubů, svalů a vazů.

 

Běhání: Těmto nesmyslům nevěřte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!