Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Paleolitická strava: Jídelníček lovců a sběračů

Způsobů zdravého stravování existuje v dnešní době hned několik. Jídelníčky jsou sestavovány podle módních trendů. Proto mnohdy není zrovna lehké určit, jaký způsob stravování je ten nejzdravější, ale zároveň chutný.

Paleolitický způsob stravování je založen svým způsobem na genetice a vychází ze stravovacích návyků našich předků, kteří žili v pravěku. Nejedná se ani tak o dietu, ale zdravý způsob stravování. Hlavním účelem paleo stravy totiž není redukce hmotnosti člověka. Spíše by se dalo hovořit o zdravém jídelníčku, který má svůj základ v historickém vývoji lidstva.

Stručně řečeno – paleo strava zahrnuje stravovací návyky lovců a sběračů, tedy těch pravěkých lidí, kteří neznali zemědělství, neobdělávali pole, nepěstovali obilí ani jiné plodiny a nechovali hospodářská zvířata. Jídlem jim bylo to, co nasbírali a ulovili v přírodě – maso, volně rostoucí plodiny a různé bobule. Pro paleolitický způsob stravování je typická jenom minimální tepelná úprava potravin.

Paleo strava se dělí do několika podskupin. Některé z nich povolují jenom málo potravin, jiné jsou více přizpůsobeny životu moderního člověka. Základní zásady paleolitického způsobu stravování však platí pro všechny jeho proudy.

V rámci paleolitické stravy jsou zakázány sacharidy, a to nejen cukry. Člověk také musí ze svého jídelníčku vyřadit luštěniny a obiloviny, protože ty lidé žijící v pravěké epoše zvané paleolit neznali a nekonzumovali. Člověk začal jíst obiloviny a luštěniny zhruba před 10 000 lety a podle některých odborníků na ně není dnešní člověk ještě zvyklý.

Co však v paleolitickém jídelníčku najdeme, to jsou tuky a bílkoviny. Povoleny jsou tedy živočišné produkty, například maso či vejce, a to nejlépe od zvířat, která žijí co nejpřirozenějším způsobem života. Nejvhodnější maso pak představuje zvěřina. Zároveň paleo strava zahrnuje kvalitní potraviny, tedy rozhodně ne průmyslově zpracované produkty nebo třeba uzeniny.

Čerstvost, kvalita a přírodní produkty, to jsou základní stavební kameny paleolitického způsobu stravování. Také se dbá na minimální tepelnou úpravu potravin, Ovšem to neznamená, že by měl člověk konzumovat například syrové maso. Spíše by ho měl jenom minimálně upravovat a pracovat se zdravými tuky a šetrnými způsoby přípravy.

V paleo jídelníčku nesmí chybět ovoce a zelenina. V paleolitu lidé běžně konzumovali různé volně rostoucí bobule a další plodiny – například lesní plody, jablka, ořechy, houby, vše v čerstvé podobě.

Které potraviny jsou povolené?

Do paleo jídelníčku můžete zařadit ovoce, zeleninu, ořechy, semena a libové maso. Vše konzumujte ideálně čerstvé a s minimem tepelných úprav.

Které potraviny jsou zakázané?

Paleolitický způsob stravování nezahrnuje obiloviny, zdroje sacharidů, mléko a mléčné výrobky, cukrovinky a sladkosti, luštěniny, zdroje škrobů a alkoholické nápoje.

Jaká jsou rizika?

Jedním z problémů paleolitického způsobu stravování je absence sacharidů v jídelníčku. Ty ale lidské tělo využívá jako zdroj energie. Protože nejsou povoleny ani luštěniny, chybí člověku zdroj hodnotných rostlinných bílkovin. Nedostatek těchto bílkovin i sacharidů pak může mít za následek nedostatek energie a neustálou únavu.

Paleolitická strava: Jídelníček lovců a sběračů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!