Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bylinky podle znamení zvěrokruhu

O pozitivních účincích bylinek na zdravotní a psychický stav není pochyb. Bylinky mají využití v kuchyni, v podobě přísad do relaxačních koupelí nebo ve formě aromaterapie. Sáhněte po bylinách, které se hodí k vašemu znamení.

Beran

Pro Berany je typické rychlé a poněkud bláznivé životní tempo. V důsledku toho je často sužují bolesti hlavy. Nejen proto by se Berani měli naučit trochu zpomalit a odpočinout si. Nespavost a nervozita, to jsou také časté problémy Beranů. S tím jim mohou pomoci třeba chmel, ať už ve formě čaje nebo polštářku, který si dají v noci pod hlavu. Chmel otáčivý je známý pro schopnost čištění krve, projímavé účinky a jako prostředek pro zmírnění horečky. Chmel dále povzbuzuje chuť k jídlu a celkově uklidňuje a utlumuje, čímž napomáhá ke kvalitnímu spánku,

Býk

Jistým zlozvykem Býků je slabost pro dobré jídlo a pití. Ovšem kvůli tomu je mohou trápit zažívací potíže. A od toho tu je puškvorec nebo mateřídouška. Dalšími bylinkami „na míru“ tomuto znamení jsou jitrocel a podběl. Výborné vlastnosti má také petržel. Kořen i nadzemní části rostliny mají silné desinfekční účinky.

 

 

Blíženci

Blíženci by si měli dát pozor na choroby dýchacích cest a udržovat si psychické zdraví. „Na nervy“ je dobrá meduňka nebo kozlík lékařský. Dýchací cesty zase udrží ve zdravém stavu lněné semínko nebo luční kmín.

Rak

Raci jsou mnohdy psychicky velmi citliví jedinci. A špatný psychický stav se negativně projeví na stavu žaludku, krevního tlaku a má také na svědomí hormonální nerovnováhu. Pro Raky je vhodný zázvor, dále pak máta, měsíček lékařský a kontryhel. Favoritem pro toto znamení je však máta peprná. Tato bylinka pomáhá při problémech s trávením, nachlazení i bolestech hlavy.

Lev

Lvi by neměli podceňovat zdraví svého srdce. Krevní tlak udrží pod kontrolou heřmánek, měsíček lékařský nebo třezalka tečkovaná. V kuchyni by měli Lvi sáhnout po petrželi, bazalce nebo koriandru. Bylinkou číslo jedna je pro toto znamení arnika. Tato rostlina je v lidovém léčitelství tradičně využívána pro své protizánětlivé a hojivé účinky. Arnika také dokáže zmírnit bolesti a otoky.

Panna

Toto znamení zvěrokruhu má velmi citlivý zažívací trakt. Proto jim prospěje, když do svého jídelníčku zařadí více ovoce a zeleniny. A také bylinky, které napomáhají dobrému trávení. Mezi ně patří například sléz maurský. Ten se uplatní při žaludečních a střevních potížích, dále pak při suchém kašli, zahlenění či chrapotu. Stresu Panny zase zbaví majoránka nebo levandule.

 

 

Váhy

Váhy často trpí na onemocnění ledvin a močových cest. V tomto případě mohou sáhnout po bříze nebo zlatobýlu. Zlatobýl mírní obtíže při onemocnění močových cest, rozpouští močové kameny a dezinfikuje. Při stresu poskytne Vahám úlevu mateřídouška a meduňka.

Štír

Bylinkou tohoto znamení je meduňka lékařská a vřes. Meduňka celkově uklidňuje a pomáhá při nespavosti. Dále také údajně přináší nové inspirace. Vřes je výborným pomocníkem při nemocech ledvin a močových cest, průjmech, dně, artritidě a onemocnění dýchacích cest.

Střelec

Střelce ohrožuje onemocnění jater a trávicího ústrojí. Ideální volbou je pro ně proto smetánka lékařská. Tato rostlina přispívá ke správné funkci štítné žlučníku, detoxikuje organismus a povzbuzuje. Také dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Na játra blahodárně působí čekanka. Ta dále podporuje trávení, zlepšuje činnost žlučníku a jater, podílí se na správné látkové výměně a léčbě cukrovky.

Kozoroh

Kozorozi by měli chránit své kosti a klouby. Pravidelný pohyb je vhodné kombinovat s koupelemi z březového listí a odvarem z přesličky. Přeslička je tradičně využívána při plicních chorobách a pocitu vyčerpání. Neměla by se však ve formě odvaru užívat dlouhodobě, to může mít na svědomí nechutenství a nevolnost. Vhodná také bylina není pro těhotné ženy. Vhodnými bylinkami pro toto znamení jsou dále šalvěj, černý bez nebo tymián.

Vodnář

Vodnáři mohou trpět na potíže s játry, krevním oběhem a trávením. Favoritem Vodnářů je z bylinek meduňka a kozlík lékařský, trávení jim spraví majoránka. Kozlík se využívá při úzkostech a potížích se spánkem, v tradiční čínské medicíně má své uplatnění při léčbě chřipky a revmatismu. Také obsahuje látky se sedativními účinky. Majoránka podporuje vylučování trávicích šťáv a má dezinfekční účinky. Pomáhá při průjmech, nadýmání a střevní kolice. Také mírní projevy nachlazení a zmírňuje křeče hladké svaloviny.

Ryby

Ryby potřebují zejména bylinky na uklidnění. Vhodný je pro ně například hloh. Ten napomáhá lepšímu průtoku krve v cévách, čímž také vyrovnává krevní tlak. Také působí jako prevence vzniku srdečních onemocnění. Mezi další vhodné bylinky pro Ryby patří podběl a anýz.

Bylinky podle znamení zvěrokruhu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!