Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
sedací souprava / foto: shutterstock

Na sedací soupravě záleží. Jak vybrat tu pravou?

Sedací souprava by neměla v obývacím pokoji chybět. Pro mnohé z nás představuje nejlepšího přítele, který bez mrknutí oka poskytne místo pro odpolední siestu.

Aby však skutečně posloužila tak, jak se od ní očekává, musí odpovídat několika základním kritériím. K mání je neskutečně široká nabídka sedacích souprav a je snadné se v ní ztratit. Abychom vám nákup ulehčili, prozradíme vám, na co byste si měli dát při výběru nového kousku pozor.

Berte ohledy na dispozice interiéru

Současné trendy bydlení přejí otevřenému prostoru. V praxi to znamená propojování kuchyní s obývacími pokoji a odstraňování příček. Pokud je to i váš případ, oceníte rohové sedací soupravy, které lze využít k optickému rozdělení větší místnosti. Do menších místností jsou naopak vhodnější spíše kompaktní sedačky, které nezaberou příliš mnoho místa.

Podstatné je, aby sedací souprava stoprocentně plnila primární funkci. Slouží k odpočinku, a proto by měla být maximálně pohodlná. K nejkomfortnějším typům patří tzv. válecí sedačky s hlubší sedací částí.

Nebojte se kůže, mile vás překvapí

kožená sedačka

Co se týče materiálu, velmi praktické jsou luxusně vyhlížející kožené sedací soupravy. Budete-li se o kůži adekvátně starat (tzn. impregnovat), nemusíte se bát, že popraská. Naopak si udrží původní vzhled velmi dlouho. Údržba je snadná a oproti čalounění lze běžné nečistoty efektivně setřít vlhkým hadříkem. Logicky není příliš praktické, pořizovat světlou sedací soupravu do domácnosti, kterou obývají i malé děti a zvířecí mazlíčci. Každodenní čištění takové sedačky je doslova noční můrou.

Je libo úložný prostor?

Při výběru sedací soupravy nezapomeňte na funkci úložného prostoru. Některé modely mají speciální přihrádky pro knihy a časopisy, mobilní telefony, ovladače a jiné drobnosti. V menších bytech, kde se počítá každý centimetr, je úložný prostor navíc k nezaplacení.

K tomuto článku není otevřena diskuze