Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázračný olivový olej

Kvalitní olivový olej představuje pro naše tělo takřka zázrak. Proto bychom ho měli používat každý den.

Přemýšleli jste někdy, proč jsou středomořské národy oproti jiným zdravější, plní energie a dobré nálady? Svou zásluhu na tom může mít právě olivový olej, který tvoří nedílnou část středomořského jídelníčku. Alespoň to tvrdí odborníci na výživu. Údajně stačí pouhé dvě polévkové lžíce olivového oleje denně a budete zdraví.

Prevence rakoviny prsu

Extra panenský olivový olej (tedy ten lisovaný z oliv za studena a bez dalších tepelných úprav) může podle výsledků odborných studií posloužit jako prevence vzniku rakoviny prsu. Riziko vzniku tohoto onemocnění se podstatně snižuje právě s pravidelnou konzumací extra panenského olivového oleje.

Prevence vzniku srdečních chorob

Pouhé dvě polévkové lžíce olivového oleje denně snižují pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění. Olivový olej je mimo jiné bohatý na jednoduché nenasycené kyseliny, které v našem těle dokáží snížit hladinu zdraví škodlivého LDL cholesterolu. Extra panenský olivový olej se zase podílí na zrychlení metabolismu. Všechny tyto vlastnosti olivového oleje pak působí jako prevence vzniku srdečních chorob.

Pomoc při hubnutí

Díky obsahu nenasycených mastných kyselin slouží olivový olej jako ochrana vašeho srdce, zároveň však pomáhá s hubnutím. Lékaři ve svých studiích dokazují, že pravidelná konzumace olivového oleje přispívá k udržení optimální tělesné hmotnosti. Díky olivovému oleji se v našem těle zvyšuje hladinu serotoninu, což zvyšuje i pocit sytosti a naopak mírní pocity hladu. Specifická vůně olivového oleje zase způsobí, že člověk přijme denně zhruba o 200 kalorií méně než obvykle.

Zdravý trávicí trakt

Olivový olej je častou přísadou doplňků stravy, které pomáhají při problémech s trávením. Olivový olej má totiž mírné projímavé účinky, působí proti vzniku žaludečních vředů a podporuje vylučování žlučníkových kamenů.

Kosmetika

Olivový olej je bohatý na přírodní antioxidanty a vitamíny A, D, E a K. Právě proto má i své využití v oblasti kosmetiky. Zmíněné vitamíny dokáží zlepšit vzhled i kvalitu pleti a vlasů. Doma si můžete sami snadno připravit masku či zábal.

Na vlasový zábal budete potřebovat zhruba 100 ml extra panenského olivového oleje pokojové teploty. Ten vetřete po celé délce do suchých vlasů, které pak zabalíte do ručníku. Zábal necháte asi půl hodiny působit a poté vlasy umyjete šamponem.

Připravit si můžete také pleťovou masku, která pomáhá při problémech se suchou pokožkou. Potřebovat budete dvě polévkové lžíce olivového oleje a dvě polévkové lžíce medu. Ingredience smíchejte a za stálého míchání pomalu zahřívejte, až vznikne hladká směs – maska. Tu rovnoměrně naneste na obličej a po dvaceti minutách smyjte vlažnou vodou.

Suché ruce zregeneruje zábal. Do rukou vetřete malé množství vlažného olivového oleje. Poté je zabalte do potravinářské folie, můžete na ně ještě navléknout pro lepší efekt rukavice. Nechte půl hodiny působit a ruce umyjte mýdlem a namažte krémem.

Zázračný olivový olej

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!