Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Myslete na svůj mozek

Mnoho lidí se snaží udržet své tělo v dobré kondici. Proto se snaží pravidelně cvičit nebo zdravě jíst. Stejnou péči jako svému tělu by však měl člověk dopřát i svému mozku.

Pokud budete udržovat svůj mozek v dobé kondici, snížíte tím riziko vzniku depresí nebo demence. A to za to stojí.

Stáří a postupné degeneraci mozku se člověk nevyhne. Ovšem pokud na svůj mozek budete myslet a budete mu věnovat patřičnou péči, můžete stáří prožít i dobré mentální kondici a výrazně snížit riziko výskytu degenerativních onemocnění mozku.

Strašák s názvem demence postihuje bohužel stále více lidí. Tato nemoc má na svědomí výrazné zhoršení paměti, myšlení, orientace, chápání, schopnosti učení a vyjadřování. Postupem času přestává být člověk soběstačný. Přitom demence přichází většinou pomalu a nenápadně. Postižený nejprve začne pociťovat zhoršení krátkodobé paměti, později se objeví stále větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním a dokončováním myšlenek. Člověk je stále více dezorientovaný. Poslední fáze demence už s sebou přináší stav, kdy se o sebe jedince není schopný sám postarat.

Naštěstí můžete vzniku demence a dalších degenerativních chorob mozku předejít. Mozek se mění po celý život, a to v závislosti na podnětech, kterých se mu dostává. V mozku se v průběhu života vytváří stále nové a nové nervové buňky. Mozek má tedy schopnost vyvíjet se po celý život, záleží jenom na nás, zda mu to umožníme.

Co je pro to potřeba udělat? Zejména svůj mozek stimulujte novými podněty. Učte se nové věci, začněte se o něco nového zajímat, svůj mozek zkrátka zaměstnávejte. Tím dojde k posílení kognitivních funkcí. Vyhněte se zakrnění a rezignaci.

Ovšem nutné je také mozek moc nepřetěžovat a myslet i na odpočinek. To může být v dnešní moderní a uspěchané době trochu problém. Neustálé vystavení nejrůznějším stimulům z našeho okolí může našemu mozku spíše uškodit. Občas si jen tak sednout a chvíli nic nedělat, to našemu mozku jenom prospěje – umožní mu to zregenerovat se. Výborné účinky na náš mozek má například meditace. Bylo vědecky prokázáno, že dokáže výrazně zpomalit proces stárnutí. Během meditace mimo jiné dochází k produkci enzymu telomerázy, který má schopnost zpomalit stárnutí buněk.

Pokud chcete svůj mozek dlouho uchovat v dobré kondici, vyhýbejte se pokud možno nadměrnému působení stresu a negativních myšlenek. Stav neustálého stresu, nespokojenosti a dalších negativních emocí má na svědomí zanikání nervových buněk v mozku. Myslete proto pozitivně, nenechte si zkazit dobrou náladu.

S dobrou kondicí mozku úzce souvisí i dobrá tělesná kondice. Nezapomínejte tedy na pravidelný pohyb. Mozek potřebuje fyzickou aktivitu, aby se mohl správně vyvíjet. Pravidelné cvičení prokazatelně zlepšuje schopnost myšlení a zpomaluje proces stárnutí. Výsledky vědeckého bádání dokonce ukazují, že dokáže snížit riziko vzniku demence až o polovinu a Alzheimerovy choroby o 60 procent. Díky cvičení je náš mozek okysličován a lépe vyživován. Pohyb má dále na svědomí posílení paměti, zlepšení schopnosti učení a kognitivních funkcí.

Nezapomínejte také na zdravou životosprávu, dopřejte si dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, vyhýbejte se alkoholu a návykovým látkám. Myslete pozitivně a vyhněte se přemíře stresu. Váš mozek tak nebude degenerovat.

Myslete na svůj mozek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!