Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Knihy podle znamení zvěrokruhu

Znamení zvěrokruhu údajně dokáže o člověku mnohé prozradit. Určuje například vaší povahu, charakteristické vlastnosti nebo také to, jakou máte oblíbenou literaturu. Jaké knihy by se vám tedy mohly líbit?

Beran

Berani jsou velmi akční a jen tak v klidu neposedí. Proto pro ně ani nejsou vhodné tlusté knihy, u kterých by museli strávit dlouhé hodiny. Vhodnější jsou pro ně útlá a stručná literární díla, například povídky. Poutavý a svižný příběh je pro toto znamení zvěrokruhu ideální. Berani si rádi přečtou knihu dobrodružnou a napínavou. Z klasiky je jistě zaujme například dílo Tři mušketýři, Robinson Crusoe nebo Pán much.

Býk

Býci vnímají čtení knihy jako rituál – rádi se pohodlně usadí do křesla, zabalí se do deky, uvaří si čaj nebo kávu a vezmou do ruky knihu. Toto znamení si potrpí na delší a propracované příběhy do sebemenších detailů, rádo se ponoří i do komplikovaných vztahů a osudů literárních postav. V knihách nehledá pouze zajímavý děj, ale oceňuje i krásu jazyka. Prověřená klasika je v tomto případě například román Bídníci, Lidská komedie nebo Sofiina volba.

Blíženci

Pro toto znamení jsou vhodné příběhy, kde může naplno rozvinout svoji fantazii a zvídavost. Blíženci se velmi rádi zapletou do děje. Milují detektivky, protože zde mohou naplno využít svou všímavost i bystrý rozum. Rádi sáhnou po knihách, jako je Sherlock Holmes, Hercule Poirot nebo Snídaně u Tiffanyho.

Rak

Raci jsou romantické duše. Také jsou velmi empatičtí jedinci, a tak se dobře vcítí do hlavních postav knihy a prožívají s nimi maximálně jejich osudy. Raci dokáží mít velkou radost ze šťastných konců, ovšem ty špatné je mohou i dlouho trápit. Rakům se jistě budě líbit například Pýcha a předsudek, Lolita nebo Malý princ.

Lev

Lvi nemají vyloženě oblíbený literární žánr. Děj knihy je však musí naplno pohltit, z četby chtějí mít maximální zážitek. Rádi se přečtou dílo inspirované skutečnými událostmi, naopak nevyhledávají válečná dramata. S oblibou sáhnou po nejnovějších titulech. Ani klasikou však nepohrdnou – líbit se jim bude třeba Velký Gatsby, Na západní frontě klid nebo Hrozny hněvu.

Panna

Panny čtou knihu pomalu a pečlivě. Proto nepohrdnou ani dlouhým románem s komplikovaným dějem. Neodradí je ani složitější filozofické úvahy. Když začnou číst, stráví u knihy dlouhé hodiny a nechají se unést příběhem. Nevadí jim pročítat některé pasáže opakovaně. Z prověřené klasiky je pro toto znamení jako stvořené například Jméno růže, Foucaultovo kyvadlo nebo Sága rodu Forsytů.

Váhy

Váhy sahají především po knihách krásných – ať už se jedná o grafickou úpravu, ilustrace, fotografie, ale i obsah. Milují příběhy, které člověka pohladí po duši, zaujmou jak po jazykové, tak obsahové stránce. Váhy uspokojí třeba hry Williama Shakespeara, Dáma s kaméliemi nebo Nadějné vyhlídky.

Štír

Štíři vyhledávají záhady, mystiku a tajemno. Rádi se u čtení tak trochu bojí, proto sáhnou po hororech nebo příbězích plných nadpřirozených jevů. Z četby je zkrátka musí mrazit v zádech. To jistě bude při povídkách Edgara Allana Poea nebo u Drákuly.

Střelec

Střelci moc nemusí vážné příběhy, ale raději se nad knihou zasmějí. Humorné romány, povídky ze života nebo úsměvné fejetony – to je něco pro ně. Střelci si také rádi přečtou klasiku, jako je Saturnin, Osudy dobrého vojáka Švejka nebo Bylo nás pět.

Kozoroh

Kozorozi jsou velmi hloubaví, a pokud sáhnou po knize, musí mít logický příběh, který dává smysl. Rádi si přečtou třeba propracovaný příběh ze žánru sci-fi, nebrání se ani problematice politických a společenských otázek. Z klasiky si rádi přečtou Olivera Twista, Komu zvoní hrana nebo Stařec a moře.

Vodnář

Vodnáři mají dobrou představivost, a proto milují fantasy příběhy s kouzelnými krajinami. Rádi si při čtení vše detailně představují a vytváří si podle popisu autora svět, kde se děj odehrává. Vodnáři vyhledávají příběhy, u kterých do poslední chvíle neví, jak skončí. Pokud je kniha nezaujme, zpravidla ji hned odloží. Dobrou klasikou je například Marťanská kronika, 1984 nebo Pán prstenů.

Ryby

Ryby jsou snílci, kteří se chtějí v příbězích ztratit. Pokud je příběh dojme, nad knihou si klidně popláčou. Pro Ryby jsou také jako stvořené pohádkové příběhy. Z klasiky toto znamení zvěrokruhu zaujme třeba Anna Karenina, Malá mořská víla a pohádky Oscara Wildea.

Knihy podle znamení zvěrokruhu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!