Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Fialový poklad z Provence

Dokáže ulevit od bolesti, pomáhá při nachlazení i depresích. Fialový poklad z Provence, to je levandule.

Silně aromatická fialově kvetoucí bylina je známá především díky svým uklidňujícím účinkům. Ovšem má mnohem více skvělých vlastností. Vůni levandule si oblíbili již obyvatelé starověkého Egypta, kteří z rostliny vyráběli voňavky. Staří  Řekové si zase rádi připravovali levandulové koupele a Římané pomocí levandule odpuzovali otravný hmyz. Levandule získala své pojmenování z latinského slova „lavare“, které se překládá jako „mýt se“.

Ve středověku byla levandule považována za účinné afrodiziakum, lidé sušenou rostlinu dávali do látkových pytlíků, které pak přidávali do prádla. Až do 19. století se o bylině mluvilo jako o univerzálním léku takřka na všechny neduhy. Během první světové války pak našla uplatnění jako dezinfekční prostředek. Dnes jsou účinky levandule potvrzeny i vědecky.

Francouzský kraj Provence má dlouhou tradici pěstování levandule. Právě s touto oblastí si spojuje levanduli mnoho lidí. Schválně, co napadne jako první vás, když se řekne Provence?

Díky levanduli se můžete rozloučit se stresem. Účinný je v tomto případě zejména levandulový olej. Vědecky byly prokázány zklidňující účinky levandule a její pozitivní působení na nervovou soustavu člověka. Levandule se jako lék na deprese používala již od starověku.

Levandule má také blahodárné účinky na naší pokožku. Dokonce se řadí mezi pět nejlepších esenciálních olejů pro naší pleť. Rostlina má dezinfekční a antibakteriální vlastnosti. Díky tomu pomáhá při hojení drobných ran, kousnutí hmyzem, spálenin, ekzémů a zmírňuje i akné.

Fialový zázrak dokáže nahradit léky proti bolesti. Zmírňuje bolesti hlavy i svalů, urychluje hojení ran a pomáhá při zotavování po operaci. Vědci provedli výzkum s padesáti ženami, které čekal chirurgický zákrok. Některé z nich před operací absolvovaly levandulovou aromaterapii, a právě ty ženy se po operaci cítily lépe a netrápily je ani velké bolesti.

Máte potíže s trávením? Sáhněte po levanduli. Ta totiž dokáže podpořit tvorbu žaludečních šťáv, a tak i zlepšit průběh trávení. Také vás spolehlivě zbaví zácpy, nadýmání, zvracení i závratí. Není ovšem vhodné levanduli užívat ve velkých dávkách v době těhotenství.

S pomocí levandule zatočíte také s nachlazením. Bylo prokázáno, že zmírňuje kašel, pomáhá při problémech s dýcháním, tlumí bolest, dokáže zničit choroboplodné zárodky. Stačí vám levandulový olejíček, který si vmasírujete na hrudník, krk a záda, nebo budete vdechovat jeho výpary.

Samotná vůně levandule vás dokáže zbavit stresu i deprese. Čichové vjemy totiž mají vliv na funkci mozku. Díky levanduli tak budete mít hned lepší náladu a radost ze života.

Fialový poklad z Provence

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!